Hasznos újításokat hoz a nyomtatásba a HP

A HP több mint 30 éve van jelen az asztali lézernyomtatók piacán, hiszen 1984-ben dobták piacra a LaserJet nyomtatót ebben a szegmensben. Az eltelt évtizedek alatt több fontos újítást is bevezettek, úgymond mérföldköveket állítottak fel. A vállalatnál úgy gondolják, hogy a most bejelentett JetIntelligence technológia is egy ilyen állomás lehet a cég történelmében. Az új LaserJet technológiával ugyanis olyan fontos területekre koncentráltak, mint a nagyobb kellékkapacitás, a jobb teljesítmény, az alacsonyabb fogyasztás és a biztonsági funkciók (hamisítás elleni védelem) javítása.

Ennek alapja az új toner, aminek lényegét a Color Sphere technológia gömbjeinek harmadik generációja adja. Azaz a töltet nem szimplán ledarált pigmentpor, hanem gömb alakú szemcsék, amelyeknek a formája teljesen megegyezik, így egyenletes a tonerben történő keverés közben létrejövő feltöltődés. Ennek következtében ezek gömb alakú részecskék folyadékszerűen viselkednek, ergo keskenyebb a szétszóródás, egyenletesebb a lefedettség és így végeredményben a nyomatminőség is jobb lesz. A harmadik generációs "gömbök" magját viasz alkotja, majd e köré kerül a pigment és a gyanta/polimer keverékéből álló puha réteg, amit végül egy adalékokból álló felületkezelt kemény réteg zár le. A porszemcsék felépítése azért fontos, mert ez nagyban befolyásolja a nyomatminőség (színskála, nyomat strapabírósága, vízállósága, fakulási jellemzők, mennyire terül jól, stb.) mellett a gép jellemzőit is, például azt, hogy milyen hőfokra kell a beégetőt felmelegíteni, kell-e beégetőolajat használni és hasonlók, tehát hatással van a gép sebességére és a fogyasztására is – csupa olyan jellemzőt, ami meghatározza az adott gép specifikációját, felépítését, illetve az előállított kép minőségét.

Hp ColorSphere 3
Hp ColorSphere 3 [+]

Az újfajta porral a HP-nak sikerült szabványos ISO kazettával nagyobb oldalkapacitást elérni, emellett lejjebb vinni az olvadáspontot. Utóbbiból fakadóan nem csak energia takarítható meg, hanem egyszerűbb, kisebb alkatrészeket lehet használni, ami a gép méretét is befolyásolja, valamint az első oldal is hamarabb készül el, hiszen jóval rövidebb a bemelegítési fázis. Kis kényelmi funkció az új tonerrel kapcsolatosan, hogy a tonerzár eltávolítása automatikus, és azt belül tárolja a kazettában.

Az új LaserJet Pro család a fent vázolt technológiát használja, de más területet érintő újítást sikerült belepakolniuk még. Az egyik ilyen az áttervezett papírút (LaserJet Pro M402 és felette lévő modellek esetében), amivel megkétszerezték a dupla oldalas nyomtatási sebességet. Lényegében a rendszerből kivették a lapfordítás közötti üresjáratot, egészen pontosan a lap megfordításának idejére betoldották a következő lap egyik oldalának a nyomtatását, így felváltva, de teljesen folyamatosan készülnek a lapok és azon belül az egyes oldalak. Kényelmi szolgáltatások terén olyan frissítések érkeznek (M274/M402/M426, M452, M477 típusoknál), mint például az említett automatikus tonerzár, de ide sorolandó az 500-ról 550 laposra növelt alap papírfiók, így egy teljes csomag papír belerakható akkor is, ha az nem ürült ki teljesen, de már láthatóan csak pár tíz (max. 50) darab van benne. A síkágyas scanner esetében a korábbiakkal ellentétben a fedél nem tud lecsapódni (nagy zaj kíséretében), hanem lassan csukódik, illetve az üveg peremét úgy tervezték meg, hogy a dokumentum könnyen, gyűrődés nélkül kicsúsztatható legyen. Ezek után az elülső USB és az állítható színes érintőképernyő már csak hab a tortán.


[+]

Frissült a HP többfunkciós tintasugaras nyomtatók kínálata is, ami érinti mind a személyi (1-5 fős) felhasználásra szánt Officejet Pro, mind pedig a kis- és nagy munkacsoportos, nem mozgó, hanem a papír teljes szélességét lefedő fejet használó Officejet X sorozatot. Egészen pontosan az utóbbi nevében megszűnt létezni, a cég ugyanis az említett technológiát jobban kifejező PageWide, PageWide Pro és PageWide Enterprise nevet adta ezeknek a készülékeknek az idei évben. A cég töretlenül tolja a tintás megoldást az irodai és vállalati felhasználók számára, ugyanis a technológia már elég fejlett ahhoz, hogy felvegye a versenyt a lézeres ellenfelekkel, és ennek érdekében számos fejlesztést vetettek be a 2016-os modelleknél.


[+]

A PageWide-ok esetében növelték az immáron könnyebben cserélhető kellékanyagok kapacitását, megvalósították a kétfejes (egymenetes kétoldalas) dokumentumbeolvasást, elérték a legnagyobb modellek esetében a 75 lap/perces nyomtatási sebességet (általános minőségben), illetve javítottak a felhasználói felületen, valamint a színes érintőképernyő is általános lett.


[+]

A hagyományos Officejet Pro 8000 család esetében is hasonló változásokat építettek be, persze lassabb – mozgó – nyomtatómű mellett, de változott az Officejet Pro 8720/8730/8740 variánsoknál a felépítés is, mivel itt bevetették a fentebb már vázolt papírutat, ami a gyorsabb kétoldalas nyomtatást segíti elő.

Az új megoldásokkal felszerelt nyomtatók néhány később érkező PageWide, valamint a 2016-os Officejet modellek kivételével már kaphatók idehaza is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés