Kategóriájukban a világ leggyorsabb tintasugaras készülékeit mutatta be a HP

Hirdetés

A HP egy tegnapi esemény keretén belül mutatta be legújabb fejlesztését, az Officejet Pro X tintasugaras nyomtató- és MFP (multifunkcionális) családot, mely a kis munkacsoportos (legfeljebb 15-20 fős) kisvállalati/otthoni irodai nyomtatók között legfeljebb 70 lap/perces nyomtatási sebességével jelenleg a leggyorsabb eszköznek számít a piacon. A gyártó ezzel a termékcsaláddal reagál a gazdasági helyzet által kikényszerített speciális piaci igényekre, melynek során minden cég a költséghatékonyságra helyezi a hangsúlyt, mindamellett, hogy a megbízható, gyors és halk működésre, valamint könnyű karbantartásra és speciális kiegészítő szolgáltatásokra (például helyszíni javítás és azonnali helyszíni csere lehetőség) is igényt tartanak.

HP Officejet Pro X egyfunkciós készülék / HP Officejet Pro X multifunkciós készülék HP Officejet Pro X egyfunkciós készülék / HP Officejet Pro X multifunkciós készülék
HP Officejet Pro X egyfunkciós készülék / HP Officejet Pro X multifunkciós készülék (forrás: HP Magyarország) [+]

A HP az Officejet Pro X készülékekbe a nyomdaiparban már bizonyított Edgeline technológiának továbbfejlesztett változatát Pagewide néven adoptálták, ezáltal egy új és egyedi kombinációja érhető el a sebességnek, a megbízhatóságnak és a költséghatékonyságnak. A Pagewide lényege, hogy a nyomtatófej az eddig ismert és használt tintasugaras készülékekkel ellentétben nem mozog jobbra-balra, hanem fixen a lap felett helyezkedik el - annak teljes szélességben. Ezáltal a nyomtatásban csupán egyetlen mozgó alkatrésznek, a lapadagolónak kell részt vennie, azaz az Officejet Pro X lézernyomtatókhoz hasonlóan egy menetben tudja kinyomtatni az oldalakat, ami percenként legfeljoebb 70 darab egyoldalas vagy 35 darab kétoldalas nyomatot eredményez. Ezt a sebességet az úgynevezett Gen Office módban érik el, ami a normál és vázlat minőség közé sorolható be (erről a helyszínen meggyőződhettünk). Normál üzemmódban a teljesítmény valamivel alacsonyabb, 42 lap/perc, ami szintén nem rossz eredmény.

HP Pagewide nyomtatómű
HP Pagewide nyomtatómű (forrás: HP Magyarország)

A nyomtatófej tehát fix, csupán a négy tintapatron cseréjére van szükség karbantartás címen. Ezt akár a felhasználók maguk is meg tudnak oldani, mivel ehhez a művelethez nincs szükség a készülék komolyabb szétszedésére vagy felnyitására, hanem az előlapról könnyen hozzáférhető szervizablakon keresztül mindez roppant egyszerűen megtehető. De ugyanez az egyszerűség vonatkozik a teljes felépítésre, tekintve, hogy a papír teljes útvonala a szintén könnyen hozzáférhető, lehajtható oldallap mögé került, ha probléma adódna (például papírelakadás). A fixen álló fejes kialakítás továbbá jó hatással van a terhelhetőségre is: a készülék akár havi 75 000 oldal kinyomtatását is lehetővé teszi (ekkor még a garanciát sem veszti el), de a gyártó legfeljebb 4200 lapot javasol a gazdaságos üzemeltetés és értékének megtérülése érdekében. Továbbá a beszáradástól sem kell tartani, ha hosszabb ideig nem használjuk a készüléket, használaton kívül a fej alá becsúszik az úgynevezett karbantartó egység, mely kvázi a nyomtatóművet elzárja a külvilágtól.

A HP Officejet Pro X multifunkciós készülék tulajdonságai
A HP Officejet Pro X multifunkciós készülék tulajdonságai (forrás: HP Magyarország) [+]

A nyomtatás költségei is visszafogottak. A már említett kellékanyagok, azaz patronok kaphatóak normál és XL méretben is, de a fekete patron mindkét esetben alapból nagyobb kapacitással bír, mint a színesek. Az alapkiszerelésben kapható fekete 3000, a színesek pedig 2500 oldal kinyomtatására elegendőek, míg XL méretben 9200 és 6600 oldallal számolhatunk. A normál kellékanyagok ára 14 000 forint/darab körül alakul, míg az XL méretűeket 21 000 forint/darab áron számítják. IOS szabvány szerint tehát a fekete lapköltség XL patronnal 2,3 forintra, normál kapacitású patronnal pedig 4,6 forintra jön ki, míg a színes oldalakért 9 vagy 15 forintot kell fizetni patronmérettől függően.

A HP Officejet Pro X egyfunkciós készülék tulajdonságai
A HP Officejet Pro X egyfunkciós készülék tulajdonságai (forrás: HP Magyarország) [+]

A gyártó összesen négy, azaz két nyomtatót és két multifunkciós (scannelésre, másolásra és faxolásra alkalmas) készüléket dob piacra az Officejet Pro X sorozatba. Mindkét készüléktípusból lesz egy drágább (5-ös sorozat) és egy olcsóbb változat (4-es sorozat) is, mely utóbbiak a fent részletezett technológiával, de kisebb terhelhetőséggel és alacsonyabb teljesítménnyel rendelkeznek - és természetesen a duplex nyomtatási képesség sem marad el. Ugyanakkor mindegyik készülékben alapfelszereltség a Wi-Fi kapcsolódási képesség (és Wi-Fi Direct), az Ethernet port, az 500 lapos papírtálca, az alternatív papírtálca (például boríték nyomtatáshoz), illetve a drágább típusok (5-ös sorozat) NFC képességgel is rendelkeznek. Opcionálisan a készülékek kiegészíthetők egy plusz 500 lapos fiókkal és nagyvállalati környezetben használatos mágneskártya leolvasóval - alapból a készülékek PIN kóddal védhetők a jogosulatlan felhasználástól. A készülékek közötti különbségeket és az árakat az alábbi kép részletezi:


(forrás: HP Magyarország) [+]

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés