Gyors adattároló PCIe kártya alakban

Hirdetés

A 2006-ban Salt Lake Cityben alapított kis vállalkozás, a Fusion-io a Demo Fall 07 rendezvényen mutatta be első termékét, az ioDrive nevű adattárolót. Az eszköz egy PCI Express x4 csatolófelületű, félmagas kártya, melyre NAND flashchipekből álló tár és a hozzá tartozó vezérlőelektronika kerül. A rendszerbe illesztéshez nincs szükség külön csatlakozókra, az adatáramlás és a tápellátás egyaránt a PCIe interfészen keresztül valósul meg.

Az ioDrive-ot elsősorban professzionális környezetbe, szerverekbe szánják, ahol nem csupán a nagy adatátviteli sebesség számít, de legalább akkora súllyal esik latba az adott idő alatt elvégzett I/O-műveletek száma is. A tároló vezérlője 160 párhuzamos csatornán hajtja meg a flashchipeket, ennek köszönhető, hogy véletlenszerű írás során tartani tudja a 600 MB/s tempót, míg véletlenszerű olvasáskor a 800 MB/s-os folyamatos értéket hozza. 8 kB-os adatcsomagokat véve másodpercenként 100 ezer I/O-művelet teljesíthető.

Az ioDrive a jövő év elejére már ötféle kapacitással lesz elérhető, a 40, 80, 160, 320 és 640 GB-os változatok után azonban 2008 végére célba vették az 1,2 terabájtos kapacitást is. A vállalkozás saját ioMemory eljárása lehetővé teszi, hogy több ilyen kártyát egy számítógépbe telepítve a tárhely mellett a megbízhatóságot is növeljék. Az ioDrive ez év decemberétől lesz megvásárolható; elsőként linuxos meghajtókat mellékelnek hozzá, de márciusig elkészülnek a Windows XP és Vista alá illő szoftverekkel is – ígérik. Ár tekintetében a Fusion-io a gigabájtonkénti 30 dollárt szeretné elérni.

Azóta történt

Hirdetés