Gyártókapacitásainak átszervezésére készül az AMD?

Jerry Sanders, az Advanced Micro Devices (AMD) megálmodója és hosszú évtizedeken át – 1969 és 2002 között – inkább karizmatikus, mint sikeres vezetője mondta annak idején, hogy csak az igazi férfiaknak (értsd: a komolyan veendő piaci szereplőknek) van félvezetőgyára. Az egykor színészi ambíciókat dédelgető, majd mégis a chipiparban lecövekelő cégalapító akkor az egykori rivális Cyrixnak címezte ezt a mondatot, amelynek – az AMD-vel és annak örök mumusával, a piacot magasan vezető Intellel szemben – valóban nem volt fabja, hanem szerződéses gyártópartnerekkel dolgoztatott.

Úgy tűnik, változnak az idők, és a Sanders helyébe lépő vezérigazgató, Hector Ruiz ma már nem tartja cikinek a gyártás kiszervezését. Sőt, azt fontolgatja, hogy a meglévő, egyenként több milliárd dollárt érő AMD-üzemek vagy legalábbis azok kapacitásának áruba bocsátásával is ki lehetne lábalni abból a meglehetősen mély gödörből, amelybe tavaly pottyant bele a cég. A vállalat chipjeit pedig gyártanák a partnerek.


Az AMD drezdai gyárkomplexumának látványterve (Forrás: AMA Group)

Ezt sugallja legalábbis a Goldman Sachs egyik elemzője, aki azonnal fel is minősítette az Intel részvényeit, mondván: az AMD a házon belüli gyártás – teljes vagy részbeni – feladásával gyakorlatilag eljátssza annak a lehetőségét, hogy valóban versenyképes termékekkel tudja megszorongatni konkurensét. Mert – állítja – a rendkívül komplex, több százmillió tranzisztorból álló mikroprocesszorok fejlesztése és gyártása olyan szintű finomhangolást igényel, amely külső partnerekkel csak döcögősen oldható meg.

A lehetőség ennek ellenére komolyan foglalkoztathatja az AMD-t, mert a vállalat szóvivője az IDG-nek – miközben spekulációnak nevezte az elemzői értesülést – megerősítette: valóban fontolgatják a chipgyártás háttérbe szorítását a chipfejlesztés javára. A kutatás-fejlesztéshez szükséges gyártókapacitás – a két vállalat együttműködési megállapodásának köszönhetően – az IBM East Fishkill-i üzemében is rendelkezésre áll. „Azt vizsgáljuk, miként terjeszthető ki ez a modell a fejlesztésen túl a teljes gyártási folyamatra. Ez jelentheti azt, hogy növeljük a szerződéses partnerek által gyártott processzorok arányát, de jelentheti gyártói együttműködések kialakítását is” – mondta Drew Prarie.

A merész gondolatokra hajlamos elemzők szerint itt olyan megoldásról is szó lehet – a Citigroup jelentésében már ez a forgatókönyv szerepel –, hogy fokozatosan kivonul a gyártásból, és a drezdai, illetve épülő New York állambeli gyárainak kapacitását értékesíti az AMD. Egy ilyen lépés kétségtelenül csökkentheti a költségeket, és rövid távon segíthet a pénzügyi válságból való kilábalásban, de kérdés, hogy a vállalat versenyképességére milyen hatással lenne.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés