Előrendelhető a Google első saját tabletje, a Nexus 7

A Google bejelentette a Nexus 7 névre keresztelt tabletet. A termék érkezése nem hatott meglepetésként, hiszen már nyílt titok volt a létezése, de most végre minden paramétere kiderült az újdonságnak. A keresőóriás egyfajta referenciagépnek szánja a masinát, melyet az ASUS-szal közösen terveztek, emellett fontos, hogy a legújabb Android 4.1-es operációs rendszer fut rajta, mely a Jelly Bean névre hallgat.

A 198,5 x 120 x 10,5 mm-es Nexus 7 mindössze 340 grammot nyom, vagyis a hordozhatósággal nem lesz probléma. A termék 7 hüvelykes kijelzőt használ, amely IPS panelt kapott, a natív felbontása pedig 1280x800 pixel. A megjelenítő támogatja még az ASUS TruVivid technológiáját, mely a képminőségre lesz jótékony hatással. Az érintésérzékeny kijelző természetesen kapacitív multi-touchos megoldás, ráadásul a felületet Gorilla Glass védi a karcolásoktól.

A masina belsejében a számításokért egy NVIDIA Tegra 3-as SoC felel, melynek négy darab ARM Cortex-A9-es processzormagja 1,3 GHz-es alapórajelen üzemel. Egyetlen aktív mag mellett 1,4 GHz-re ugrik ez a paraméter, de megbújik a lapkában egy ötödik segédmag is, mely 500 MHz-en ketyeg és terheléstől mentes időszakokban kíméli az akkumulátort, illetve feldolgozza az érintésérzékeny kijelzőn kiadott parancsokat. Az IGP szerepét a legújabb ULP GeForce tölti be, mely összesen 12 darab feldolgozóval rendelkezik, és ezek közül négy a vertex, míg nyolc a pixel és a blend számításokra van kialakítva. A rendszer természetesen támogatja az OpenGL ES 2.0-s és az OpenVG 1.1-es API-t. Az LPDDR2 szabványú rendszermemória kapacitása 1 GB lesz, míg az adatokat 8 vagy 16 GB-os flashmemória tárolhatja.


[+]

A giroszkóppal, gyorsulásmérővel és mágneses szenzorral is rendelkező termék IEEE 802.11b/g/n-es Wi-Fi, Bluetooth, GPS és NFC modult is kapott, emellett a sztereó hangrendszer és a mikrofon sem hiányzik, ám kamerából csak az előlapra jutott egy 1,2 megapixeles megoldás. Ez a Nexus 7 egyik limitációja, de sajnos van még több is. A HDMI kimenetet ne is keressük a tableten, amellett microSD kártyával sem bővíthető az alapból beépített tárhely. Szerencsére a micro USB interfész nem maradt le, de ez sokak számára csekély vigasz lesz. A beépített akkumulátor kapacitása 4325 mAh, mely 8 órányi aktív használatra elég, videolejátszás mellett pedig 9 óráig bírja. A készenléti idő 300 óra, ami szintén elég jó érték.

A tablet a Google Play áruházban a mai naptól rendelhető elő, de csak az Egyesült Államokban, Angliában, Ausztráliában és Kanadában. A 8 GB-os modell 199, míg a 16 GB-os 249 dollárba kerül, a szállítás pedig július közepétől kezdődik meg. A készülékhez egy Protective Smart Cover névre hallgató, hat színben kapható tok is megvásárolható, mely további védelemmel látja el a táblagépet.

Ha az ár/érték arányt nézzük, akkor a Nexus 7 tulajdonképpen jól vizsgázik, így ha a potenciális vásárló meg tud barátkozni a HDMI és a microSD aljzat hiányával, illetve a nem túl potens kamerával, akkor jó vétel lehet a masina. Természetesen a gyártók számára is követendő példa a termék, illetve annak ára, de szigorúan HDMI és microSD interfész megléte mellett, illetve manapság a 3G-s modemet sem illik kihagyni, főleg egy 7 colos kijelzővel rendelkező gépnél.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés