A Globalfoundries a Cyclos technológiájával segítené az ARM partnereit

A Cyclos Semiconductor még 2009-ben mutatta be a Resonant Clock Mesh (RCM) nevű eljárást, mely a vállalat állítása szerint jelentősen csökkenti az adott chipdizájn fogyasztását a teljesítmény visszaesése nélkül. A pontos működésről már korábban írtunk egy részletes hírt, és az AMD Piledriver moduljában már működik is a technológia. Van azonban még ebben potenciál, mivel a Richland APU továbbfejlesztett Piledriver modulokat kap, amelyek az RCM optimalizálásával 4,4 GHz-en is üzemképesek.

A jelenleg zajló Common Platform konferencián a Globalfoundries és a Cyclos bejelentette, hogy az AMD lapkáinál gyűjtött tapasztalatokat felhasználva az ARM Cortex-A15-ös magot is ki lehetne egészíteni az RCM eljárással, így annak az energiaigény növelése nélkül is magasabb lehetne az órajele. A cégek közös bejelentése szerint az implementáció a Globalfoundries 28 nm-es HPP és SLP node-jaira lesz elérhető.

A változásokról egyelőre nincs túl sok adat. Elsősorban fontos megérteni, hogy a Piledriver modulhoz hasonló drámai előrelépésre a Cortex-A15-ös mag esetében nem szabad számítani, mert utóbbi esetben az órajelelosztó hálózat energiaigénye a teljes fogyasztás 10%-át teheti ki, míg a jóval komplexebb processzormagoknál (mint amilyen a Piledriver modul) ez az érték 30% is lehetne az RCM eljárás alkalmazása nélkül. Ennek megfelelően az AMD igen sokat tudott a Cyclos technológiájával faragni, de ez biztos nem lesz igaz az eleve energiatakarékos működésre tervezett ARM Cortex-A15-ös magra. Konkrét értékekről a Globalfoundries és a Cyclos sem számolt be, de az RCM eljárással implementált órajelelosztó hálózat energiaigénye nagyjából teljes fogyasztás 2-5%-át teheti majd ki, vagyis előrelépés így is várható.

Az ARM Cortex-A15-ös mag esetében az RCM bevetése inkább az órajel emelése szempontjából lehet lényeges előny. Az ARM dizájnja RCM nélkül nagyjából 2,5 GHz-es órajelen üzemelhet, de a partnerek inkább valamivel 2 GHz-es órajel alá terveznek, hogy a fogyasztási paraméterek optimálisak legyenek. Az RCM-et elővéve a megfelelőnek ítélt fogyasztási szintek mellett hozható a 2 GHz feletti tempó is, emellett átléphető lesz a 3 GHz-es határ, de ezzel valószínűleg a mobil piacra tervezett lapkáknál nem élnek majd a cégek. Természetesen a Globalfoundries nem teszi kötelezővé az RCM használatát a partnereknek, csupán egy opciós lehetőségként kell rá gondolni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés