Hirdetés

A Qualcomm is beszállna a microszerverek piacára?

A Facebook nemrég jelentette be, hogy a jövőben ARM-ra szeretne váltani, hogy csökkenteni tudják a gépparkjuk fogyasztását. Pontosan ez az a piac, ahol az ARM-nak komoly babér teremhet, mivel nem csak a Facebook gondolkodik azon, hogy miképp tudnák redukálni a kiadásokat. A microszerverek tehát komoly növekedési potenciállal rendelkeznek, így nem véletlen, hogy az ARM is rálépett erre az ösvényre. A cég microszerveres tervekkel rendelkező partnerei között a Calxeda, az AMD, az Applied Micro, a Marvell, a Cavium és a Samsung található, de úgy néz ki, hogy a Qualcomm is szeretne megmérkőzni a megrendelők kegyeiért.

Éppen ezért a Qualcomm tapasztalt munkatársakat keres szerverekbe szánt ARMv8-as rendszerchipek fejlesztéséhez. A vállalat ugyan hivatalosan nem jelentett be terméket, de az álláshirdetés eléggé konkrétan fogalmaz, így előbb-utóbb meg fog érkezni az első, szerverekbe szánt Qualcomm SoC.

Az ARM-os mikroszerverek piacára érkező megoldások egyébként a processzor oldaláról nem fognak sokban különbözni. Egyéni magot szinte senki sem fog tervezni, így a cégek az ARM saját Cortex-A57-es dizájnját használják majd. Ez sokak számára meglepő lehet, hiszen jellemzően megéri saját tervezésű processzormaggal előállni, de a mikroszerverek esetében a döntő tényező a rendszer által használt fabric technológia tudása, skálázhatósága és sebessége, illetve a lapkát fejlesztő cég tapasztalata. A Qualcomm igazából egyikkel sem rendelkezik, de fabric technológiát lehet licencelni, illetve több szervergyártó saját megoldással készül, a tapasztalat pedig idővel összegyűjthető.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés