Computex 2016: Radeon RX 480, Zen, új APU bejelentés az AMD-től!

Az idei Computexre igazi nagy bejelentéseket időzített az AMD: bemutatkozott a Polaris architektúrás Radeon RX 480, és az AM4-es Zen processzor.

A hasonló kiállítások, ahogy a 2016-os Computex is, bővelkednek sajtóbejelentésekben. Ezúttal sem történt ez máshogy, azonban az idei AMD sajtóesemény váratlan fordulattal kezdődött. Szép tömeg gyülekezett, az érdeklődés érződött a levegőben. Az előzetesen kiosztott ütemterv és összefoglaló alapján, amit csak az ülésterembe lépve osztottak ki, sokan csalódtak. "Csak" az új, energiahatékony, hetedik generációs APU-k szerepeltek benne, pénzügyi tervek, fejlesztési stratégiák, nagy PC gyártókkal való együttműködés.

Mindez természetesen önmagában is jelentős dolog, azonban belül mindenki valami másra számított. Elsőként Spencer Pan, az AMD Kínai Népköztársaságért felelős vállalati alelnöke köszöntötte az egybegyűlteket, és konferálta be Dr. Lisa Su elnök asszonyt személyesen. Az elhangzó előadáson az írásos ütemterv szerint ismertette a haladás irányát, a vállalat stratégiáját. A főbb mérföldkövek után került szóba a szoftveres fejlesztések fontossága és a VR, több egyéb dolog mellett, majd átadta a szót Raja Kudorinak, a Radeon Technologies Group operatív ügyvezetőjének.

Ő kiemelte a vállalat szerepét az új lendületet venni látszó PC-s játékiparban, és a széles tartalmi skálán mozgó minőségi játékok lehető leggyorsabb megjelenésének fontosságát. Eltökélt cél, hogy az elkövetkezendő játékosok a PC-t válasszák, amihez ez persze roppant módon szükséges. A most robbanni készülő Virtual Reality sem maradt ki. Olyan dologról van szó, amit mindenki szeretne, de nem mindenki engedhet meg magának, így megfizethető megoldást kell találni a VR futtatására. Jelenleg tény, hogy a játékosok többsége a 100 és 300 dollár közötti videokártyákat választja, továbbá egy közvélemény-kutatás eredménye is alátámasztja, hogy ugyanez igaz a VR-re is.

A VR-piac problémája A VR-piac problémája A VR-piac problémája
A VR-piac problémája [+]

Mit kell hát tenni? Biztosítani egy megfizethető, elegendően nagy teljesítmény mellett jó energiahatékonyságú videokártyát a célfeladathoz illő architektúrával, amivel mindez elérhető. És válaszként előhúzott egy Radeon RX 480-as VGA-t, ami megfelel erre a feladatra. Ha a fentiek önmagukban nem lennének elegendően ütősek, elárulta az árat is, ami 199 dollár lesz. Nem véletlen, hogy a hallgatóság kitörő tapssal fogadta szavait. A konkrét paraméterek még nem szerepeltek, de azt már lehet tudni, hogy 5 TFLOPS feletti lesz a számítási kapacitást biztosít az aktívan működő 36 CU, illetve 150 W-os TDP-vel rendelkezik majd. 256 GB/s sávszélességet kínáló GDDR5 memóriája 4, illetve 8 GB lehet, és természetesen FreeSync támogatás is elérhető a Display Port 1.4 interfészen keresztül, hiszen ilyen kerül a végleges termékre. Maga a kártya egyébként csalóka ebből a szemszögből, ugyanis valójában nagyon pici, vagyis a gyári hűtő alaposan túlnyúlik rajta. Bár a konkrét méretekről nincs adat, de a nyomtatott áramköri lap nem sokkal hosszabb, mint amit a Radeon R9 Nano esetében láttunk.

Radeon RX 480: az AMD megoldása
Radeon RX 480: az AMD megoldása [+]

A 14 nm-es FinFET technológiával megtámogatott LPP node-on készülő GPU további gyártási optimalizációkat kapott, amivel tudtak javítani a teljesítmény/fogyasztás mutatóján. A VR nem kizárólagos alkalmazási terület természetesen, ugyanolyan fontosak a játékok is. A DirectX 12 és aszinkron compute támogatásnak köszönhetően a Battlefield 1 és a Doom futtatása során nyújtott teljesítményt méltatta. Végezetül megtudtuk, hogy az AMD mérései szerint két ilyen videokártya magasabb összteljesítményt nyújt az Ashes of the Singularity című játék tesztsorában kisebb teljes GPU kihasználtság mellett, mint egy GeForce GTX 1080, mely jóval drágább. Raja Kudori emellett kihangsúlyozta, hogy a Doom érkező frissítésébe olyan funkciók kerülnek, amelyeket csak Radeonon érhetnek el a felhasználók. Erről reggel már bővebben is írtunk. A Radeon RX 480-t hivatalosan június 29-én mutatják be, reméljük addigra az üzletekben is elérhető lesz.

Ezt az előadását Jim Andersoné követte, aki az AMD Computing and Graphics üzletágának vezetője. Ő mutatta be a hetedik generációs AMD APU-kat, melyet első körben notebookokba szánnak. A zászlóshajó az FX-9800P APU. Elődeihez képest mindenben fejlődött, jobb energiahatékonysággal rendelkezik, és számítási teljesítménye is magasabb. LPDDR4 memória illeszthető mellé, és beépítették az Adaptive Voltage and Frequency Scaling (AVFS) technológiát, amiknek köszönhetően javulhattak ezek az értékek. Az APU által megfizethető árszintre kerülhetnek a nagyobb számítási kapacitást kínáló notebookok is, mert nagyon sokan választanak 400 dollár alatti gépeket.


[+]

A bemutatott Bristol Ridge APU-k a 35 és 15 W-os TDP osztályba érkeznek, FX, A12 és A10 besorolással, míg a Stoney Ridge APU-k A9, A6 és E2 verzióban szerezhetők majd be, 15 W TDP-vel. A CPU része Excavator modulokból áll, míg az IGP GCN3 architektúrára épít. A konkrét termékek konkrét specifikációjáról később írunk bővebben.

Az előadás végén Dr. Lisa Su elnök-vezérigazgató záróbeszédje következett volna, de előkapott egy kész Summit Ridge kódnevű processzort, amelyben már az új ZEN magok dolgoznak. Sajnos még nem lehetett semmilyen árulkodó információt látni, hiszen egy prototípusról van szó. Kinézetre nem nagyon különbözött az eddigi AM3+ tokozású egységektől (persze itt a Socket AM4-re vált a cég), de a belbecs biztosan alaposan eltért. Elárulta, hogy a levetített ZEN grafikát is egy olyan gép szolgáltatta, amiben ez a fejlesztés dolgozott. A Summit Ridge kódnevű fejlesztés eredménye mindez, amiről egyelőre annyit tudni, hogy már jó néhány működő példánnyal rendelkeznek, és nagyban folynak a tesztek, mielőtt végleges verzió születne.

A Summit Ridge kódnevű CPU A Summit Ridge kódnevű CPU
A Summit Ridge kódnevű CPU [+]

Az alapvetően 8 magot, 16 feldolgozószálat tartalmazó processzort nagy teljesítményű asztali, munkaállomás és szerverkörnyezetbe szánják, de később notebookokba és a beágyazott rendszerek piacára is érkeznek Zen maggal felvérzett lapkák. Pontos megjelenési dátumot egyelőre nem közöltek, de annyit elárultak, hogy a harmadik negyedévben már minden érdeklődő kaphat termékmintát. A prezentációt követően a teremben működő AMD APU-val szerelt gépeket lehetett megtapogatni, lencsevégre kapni, amelyet meg is tettünk, így az alábbi fényképből nyíló galériában elérhetők a készített fényképek.


[+]

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés