Friss információk a Braswell platformról

Az Intel a gyártópartnereknek leadott legfrissebb dokumentációban több információt árult el az érkező Braswell platformról, mely eredetileg idén jelent volna meg. Később a tervezett startot a CeBIT-re időzítették, ám úgy néz ki, hogy ez az időpont sem tartható, így a friss adatok alapján leghamarabb a következő év nyarán kerülhet forgalomba az újdonság. A gyártást egyébként áprilisban kezdik meg, tehát a tényleges bemutató valószínűleg a Computexen lesz.

Az új, 14 nm-es gyártástechnológiával készülő rendszerchip kettő vagy négy darab Airmont architektúrára épülő processzormagot tartalmazhat. Ezek sok dologban hasonlítanak majd a korábban bemutatott Silvermont magokra, tehát a rendszer karakterisztikája nem változik, azaz marad a modulos felépítés, ezen belül a két mag között megosztott 1 MB-os L2 gyorsítótár is. A fejlesztés leginkább az alapvető modernizálást célozza meg, így drámai előrelépés, vagy lényegesen nagyobb tudás nem várható.

Az elődnek számító, és aktuálisan elérhető Bay Trail platformhoz képest a Braswell legnagyobb változása az IGP oldalán következik be. Gyakorlatilag az Intel ezt a részegységet erősítette. A gyártópartnerektől megtudtuk, hogy az új IGP majdnem a lapka felét teszi ki, miközben a processzormagok alig igénylik a szilíciumterület 10-20%-át.

Technikai képességek szempontjából az új IGP már a Gen8 architektúrára épül, amelyről az alábbi oldalon már írtunk. Jelen esetben maximum két aktív shader tömb lehet a lapkában, ami összesen 16 darab úgynevezett Execution Unitot eredményez. A shader tömbök mellett természetesen nem marad le a render tömb sem, mely a data porton keresztül érhető el. Utóbbi tartalmazza a ROP-blokkot is, melyben négy blending és négy Z mintavételező egység dolgozik.

Az IGP alapvető újítása, hogy a korábbi megoldásokhoz képest tágabb órajelspektrumon üzemképes, így az alapórajel akár 100 MHz-nél is kisebb lehet, miközben a turbó 500-600 MHz-ig is emelkedhet. Ez persze a TDP keret függvényében változni fog, tehát nem mindegyik termék kap majd komoly turbót, vagy alacsony alapórajelet. Az órajelvezérlés viszont jelentősen módosul, így az IGP többek között egy cikluson belül is képes 100 MHz-ről 500 MHz-es magasságba ugrani, és a következő ciklusban akár vissza is válthat az alapórajelre.

A Braswell platform különböző verziói támogatni fogják a Windows, a Chrome OS, az Android és a Linux operációs rendszereket.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Előzmények

Hirdetés