Felejtsük el a korlátokat!

Napra pontosan egy évvel a tavaly tartott sajtórendezvény után újra megnyitotta kapuit a HP Nap. Az előző évi rendezvény mottója „Nyomtasson egy érintéssel!” volt, ami a nyomtatók használatának egyszerűbbé tételét jelentette az érintőképernyők segítségével. Idén a mobilitásra helyezték a hangsúlyt, így a cím, azaz az idei esemény mottója is értelmet nyer. A gyártó újabb készülékeit már vezeték nélküli interneteléréssel is ellátja, ami számos hasznos célra felhasználható; ilyen például a titokzatos ePrint szolgáltatás, melynek titkára az előadás folyamán derült fény.

Az előadások sorát Miskei Gábor, a HP IPG üzletágának igazgatója, a HP hazai vezérigazgató-helyettese kezdte, aki a nyomtatópiacon bekövetkező változásokról és az üzletági trendekről beszélt. A hagyományos területeken, vagyis a tintasugaras és a lézernyomtatók körében a vásárlókat már nem motiválja a jelenleginél elérhető még jobb minőség, ahogy a most elérhető nyomtatási sebességgel is meg vannak elégedve, így ezekre már nem érdemes építeni. Tehát valami teljesen újat kellett hozni, valami korszakalkotót, ez pedig a fent említett mobilitás, a webkapcsolat behozatala és az ePrint. Ennek részletei már Perjési Zoltán és Mayer János prezentációjából derültek ki. Az ePrinttel három nagyobb területen találkozhatunk: a vállalati (ePrint Enterprise), az otthoni, illetve a kis- és középvállalatok (ePrint Consumer), valamint a publikus szolgáltatók (ePrint Public Print) környezetében.

Az előadások áttekintése (forrás: PROHARDVER!) [+]
Az előadások áttekintése (forrás: PROHARDVER!) [+]

Egyre többet internetezünk, e-mailezünk, ráadásul nem csak otthoni vagy munkahelyi számítógépen, hanem mobil eszközeinken is. Az okostelefonok nagyjából 80%-án a tulajdonosuk ki is használja ezt a lehetőséget. Emögött az információ mennyiségének robbanásszerű növekedése van. A nyomtatott tartalmak közül pedig a legnagyobb növekedést a webes anyagok nyomtatása mutatja.

A Print Apps a készülékek webes elérését kihasználó rendszer, ami a nyomtatók LCD képernyőjéről is elérhető. Ezen keresztül a nagyobb portálokról, közösségi oldalakról és még számtalan oldalról tölthetünk le anyagokat. Például Google Calendar naptárakat vagy a Docs-on tárolt dokumentumokat, továbbá térképeket, és még sokféle anyagot kérhetünk le. A lista folyamatosan bővül, ahogy az ezek közül itthon elérhetőek száma is.

A Print Apps az egyik OfficeJet kijelzőjén (forrás: PROHARDVER!) [+]
A Print Apps az egyik OfficeJet kijelzőjén (forrás: PROHARDVER!) [+]

Az ePrint még ezen is túllép, lényege, hogy bárhonnan, bármilyen e-mailezésre képes eszközről nyomtathassunk, illetve a készülékek kijelzőjéről vezérelve internetről letöltött tartalmakat nyomtassunk ki. A dolog természetesen működik szinte az összes e-mail klienssel. Kinyomtathatók a csatolmányok is, amelyek lehetnek szövegek, prezentációk, táblázatok, levélfájlok, PDF-ek vagy képfájlok (BMP, JPEG, PNG, GIF, TIFF). Gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy egyszerűen a printer rendelkezik egy e-mail címmel, amire a kívánt tartalmakat küldve az máris kinyomtatja. Maximálisan 5 MB méretű levelekkel használható, e-mailenként 10-10 mellékletig, ha pedig kifogyna a papír vagy a tinta, a feladatok tárolódnak (24 óráig). Gondoltak a kéretlen levelekre is, így ennek védelmében a nyomtatónak meg lehet adni a biztonságos e-mail címeket, melyekről fogadhat küldeményeket. Ez a zárolt üzemmód, ami mellett a nyitott is használható, ilyenkor bárki nyomtathat, aki ismeri a címet. A kompatibilis nyomtató üzembe helyezése után be kell állítani a Wi-Fi kapcsolatot, engedélyezni a készülék webkapcsolatát, végül pedig regisztrálni a hpeprintcenter.com oldalon, és máris kész a küldött anyagok fogadására és elkészítésére.

HP ePrint [+]
HP ePrint [+]

A PhotoSmart termékvonalon már találunk Wi-Fi-vel ellátott készüléket is, ezeken természetesen az ePrint is használható. Az új funkciók ellenére az áruk nem emelkedett jelentősen, ráadásul az előző szériához képest nagyobb kijelzőt kaptak. Változás következett be a nevezéktanban is, sokkal egyszerűbb, könnyen megjegyezhető, beszédes elnevezéseket kaptak az egyes típusok.

HP PhotoSmart, PhotoSmart Plus, PhotoSmart Premium (forrás: PROHARDVER!) [+]
HP PhotoSmart, PhotoSmart Plus (forrás: PROHARDVER!) [+]

Az OfficeJetek közt is megtalálhatók az érintőkijelzővel szerelt készülékek. Az új modellek rendkívül alacsony költséggel üzemeltethetőek, ami akár 50%-kal alacsonyabb lapköltséget is jelenthet. A gyártó nem feltétlenül a lézernyomatók helyett, hanem sokkal inkább azok mellé ajánlja ezeket a termékeket. A kijelzőnek köszönhetően PC használata nélkül is lehet faxolni, e-mailt küldeni és további számos funkciót elvégezni. Hasznos információ lehet az OfficeJet Pro típusokkal rendelkezőknek vagy a vásárlást tervezőknek, hogy az alap 1 év garancia további 2 évvel megtoldható, amihez mindössze a hp.hu/garancia oldalon kell regisztrálni. Él továbbá a háztól-házig garancia lehetősége is, amivel egyszerűsíthető a gépek cseréje, javítása.

HP Photosmart Premium, OfficeJet 6500A, OfficeJet 6500A Plus (forrás: PROHARDVER!) [+]
HP Photosmart Premium, OfficeJet 6500A, OfficeJet 6500A Plus (forrás: PROHARDVER!) [+]

Imre Zoltán, a HP termékmenedzsere ezután az új lézernyomtatókat és szkennereket mutatta be. A színes többfunkciós termékcsalád több tagja le lett váltva, például a korábbi legjobb CM1415fn is. Létezik ePrint szolgáltatás egyébként ezekhez is, de inkább vállalati applikációkkal. A funkcióval nem rendelkező készülékekkel rendelkezőknek sincs okuk az aggodalomra, november vége felé érkezik egy firmware-frissítés hozzájuk. Kapható lesz még a CP1025, ami a világ legkisebb színes lézernyomtatója, a CP1525n, a LaserJet Pro M1536dnf, továbbá az Enterprise MFP család és a CM4540 is.

A szkennerek közül újdonság a ScanJet Professional 3000, ami október végétől itthon is elérhető lesz. Kis- és középvállatok számára ajánlják, a két fejnek köszönhetően pedig egyszerre látja mindkét oldalt, így gyors is. Egyes típusokban megtalálható az ultrahangos többes adagolóérzékelő, ami az detektorával észreveszi az összetapadt lapokat, és figyelmeztet rá. Ugyancsak újabb termék a ScanJet Enterprise 7500 is.

A legutolsó előadást Víg Péter tartotta, aki a notebookokról, illetve a netbookokról beszélt. Szó esett a belépőszintű netbookokról, köztük a Vivienne Tam által tervezett, pillangós díszítésű modellekről, továbbá a közép- és felsőkategóriás Presario és Pavilion, illetve a játékosoknak szánt laptopokról is. Ugyanígy az üzleti szférába szánt típusok is rövid bemutatásra kerültek, ahogy végül röviden az LCD-PC-k is. A helyszínen ráadásul sok típus ki is volt állítva, melyeket természetesen ki is lehetett próbálni.

Notebookok (forrás: PROHARDVER!) [+]
Notebookok (forrás: PROHARDVER!) [+]

Az eseményről és a készülékekről a kapcsolódó galériában további képek tekinthetők meg.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés