Az Exynos 7 Octa rendszerchippel veti be a 14 nm-es eljárását a Samsung

Egy ideje már lehet hallani arról, hogy a Samsung készül egy 7420-as jelzésű, Exynos 7 Octa rendszerchippel, amelyről többen is pletykálták, hogy a vállalat 14 nm-es LPE node-jára épít. Utóbbi technológia a Samsung aktuális 20 nm-es node-jához képest 20%-kal jobb teljesítményt és 35%-kal kisebb fogyasztást eredményez majd.

Az új Exynos 7 Octa 64 bites processzormagokat használ, és továbbra is az ARM Big.Little koncepcióját követi méghozzá heterogén többmagos dizájnnal. Természetesen megmarad a két blokkra osztott Big.Little rendszer. Ezen belül is az egyikben négy darab Cortex-A53 mag van, míg a másikban négy darab Cortex-A57 mag dolgozik. A nyolcmagos jelző is használható, mivel az operációs rendszer felé tényleg látszódik az összes mag, és a kernel is tudja, hogy ezek nem egyenlő képességű megoldások, és aszerint kezeli őket. Az órajelek szempontjából a Samsung 2,1 GHz-re paraméterezi a Cortex-A57-es processzormagokat, míg a Cortex-A53-as magok órajele nem ismert, de az előbbi értéknél biztosan kisebb.

Az IGP alapjait az új lapkánál is az ARM szállítja, méghozzá az általános számítási teljesítményre kigyúrt Mali-T760 személyében. Valószínűleg MP8-as konfigurációról lesz szó, de erre vonatkozóan konkrét információ még nincs.

Természetesen marad a szokásosnak mondható két darab 32 bites memóriacsatorna, amihez viszont LPDDR4 szabványú rendszermemória társítható, ezzel a memória-sávszélesség területén is előrelépésre lehet számítani, miközben a fogyasztás nem nő.

A SoC része lesz egy dedikált HEVC dekóder, de ha ennek nem lenne elég nagy a teljesítménye az adott feladatra, akkor az IGP képes helyettesíteni, így a HEVC dekódolás később fejleszthető a GPGPU-s alappal. Természetesen a HEVC kódolása is megoldható feladat mindkét részegység számára. Nem marad ki a lapkából az SRP, azaz Samsung Reprogrammable Processor, amely ezúttal is egy Cortex-A5-ös magra épül és a hangok feldolgozásáért felel. Utóbbi előnye, hogy lényegében minden megoldható rajta, ezen belül kiemelt szerepet kap a hangfelismerés, amihez így nem szükséges külsőleg beépített DSP az adott telefonba. A kamerákról továbbra is integrált ISP-k gondoskodnak.

A 14 nm-es eljárással készülő Samsung Exynos 7 Octa rendszerchipet a vállalat új Galaxy csúcstelefonja fogja megkapni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés