Készül a Samsung 64 bites rendszerchipje

A Samsung nemrég jelentette be az Exynos 5430-as rendszerchipet, amelyről az alábbi oldalon már írtunk, ám nemrég kiszivárgott, hogy érkezik egy 5433-as jelzésű nagyobb testvér is. Utóbbi szintén a vállalat 20 nm-es gyártástechnológiájára épül, és továbbra is az ARM Big.Little koncepcióját követi méghozzá heterogén többmagos dizájnnal, de már 64 bites processzormagokkal.

Az újdonság processzorrésze nem igazán változik, így marad a két blokkra osztott Big.Little koncepció. Ezen belül is az egyikben négy darab Cortex-A53 mag van, míg a másikban négy darab Cortex-A57 mag dolgozik.

A nyolcmagos jelző most is használható, mivel az operációs rendszer felé tényleg látszódik az összes mag, és a kernel is tudja, hogy ezek nem egyenlő képességű megoldások, és aszerint kezeli őket. Az órajelek egyelőre nem tisztázottak, de a teszttermék esetében a Samsung 1,9 GHz-re lőtte be a Cortex-A57-es processzormagok órajelét, míg a Cortex-A53-as magok 1,3 GHz-en dolgoznak.

Megújul az IGP is. Ugyan az alapokat most is az ARM szállítja, de már a Mali-T760 személyében. Az MP konfiguráció ismeretlen, de az órajel a tesztterméken 700 MHz volt. Marad a két darab 32 bites memóriacsatorna is, amihez LPDDR3 szabványú rendszermemória társítható.

A Samsung az Exynos 5433-as rendszerchipet a Galaxy Note 4 kapja meg, de csak bizonyos piacokon.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés