Eljöhet a mikroszerverek ideje?

Az alacsony energiaigénnyel rendelkező szerverekre régóta nő az igény. Az Intel már kínál pár alacsony fogyasztású Xeont, melyek megpróbálnak eleget tenni a követelményeknek. Az egyik legkisebb fogyasztású modell az L3406-os jelzést viseli, és a 32 nm-es Westmere architektúrára épül. A 35 wattos TDP fogyasztású processzor két darab 2,26 GHz-es magot használ 4 MB-os megosztott gyorsítótár mellett, továbbá támogatja a Hyper-Threading technológiát, a virtualizációt, a 64 bites utasításokat, valamint az ECC memóriákat. Szintén ebbe a szegmensbe került az L3426 is, ami 45 wattos fogyasztással rendelkezik, de eközben már négy magot kínál 1,86 GHz-es órajel mellett.

Az Intel 2011-ben a fenti két processzort váltotta le két új Sandy Bridge-es modellel, melyek a sebességben illetve a fogyasztásban előrelépést jelentenek. Az L3426 helyett az E3-1260L került bevezetésre. A 45 wattos energiaigény nem változik, továbbá a négy mag és a 8 MB-os gyorsítótár is megmarad, ám az órajel 2,4 GHz-re nő, ami Turbo Boost mellett elérheti a 3,3 GHz-et is. Az L3406-os Xeont az E3-1220L váltotta le. Az utóbbi CPU már csak 20 wattot fogyaszt, a két processzormagja pedig 2,2 GHz-en ketyeg, ami a Turbo Boost használatával 3,4 GHz-re is nőhet. A lecsökkent fogyasztás persze áldozatokkal is jár, mivel a megosztott gyorsítótár mérete 3 MB-ra csökkent. Az összesített teljesítményben valószínűleg nem kell számottevő különbségekre számítani, ám a 15 wattal alacsonyabb fogyasztás biztos, hogy jelentős előnyként jegyezhető fel. Mindkét új Xeon kapható már, és támogatják az előbbi bekezdés végén felsorolt technológiákat is.


[+]

A vállalat ütemteve szerint az év második felében bemutatkozik egy 15 wattos fogyasztással rendelkező újdonság is, ami szintén a Sandy Bridge-ra épül, ám többet még nem lehet tudni róla, de minden bizonnyal értékelhető alternatíva lesz, mivel a jelenlegi energiatakarékos megoldásoknál még kisebb fogyasztású processzorokra mutatkozik igény. Az úgynevezett mikroszerverek piaca tehát fellendülőben van, és az Intel is megpróbálja a lehető legjobban lefedni ezt a szegmenst. A 2012-es ütemtervben már feltűnik egy új kategória is, ami 10 watt alatti fogyasztást kínál, és az Atom alapjaira épül majd.

Az Atom szerverekben történő alkalmazása abból a szempontból is érdekes, hogy a vállalat az elmúlt év októberében még határozottan cáfolta ezt a jövőképet. Valószínűleg az ARM architektúrára épülő megoldások érkezése eredményezte a koncepcióváltást. Jelenleg több cég dolgozik ARM-os szerverprocesszoron, amelyek főleg Cortex-A9 magokra épülnek, és a fogyasztásuk bőven 10 watt alatt lehet.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés