Csendben szállingózó AMD processzorok

Az AMD mindenféle hírverés nélkül frissítgeti processzorkínálatát, ami jelen esetben egy hatmagos és két darab kétmagos modellel bővül. A Thuban lapkát alkalmazó megoldások közé a Phenom II X6 1035T jelzésű versenyző érkezik. A 45 nm-es SOI gyártástechnológiával készülő, Socket AM3 tokozású termék kétcsatornás DDR2 és DDR3 memóriavezérlővel rendelkezik majd. A processzorban magonként egy, azaz összesen hat darab 512 kB-os L2 gyorsítótár kap majd helyet, az L3 gyorsítótár pedig 6 MB kapacitású lesz. A 95 wattos TDP fogyasztási osztályba sorolt CPU 2,6 GHz-es órajelen üzemel, és támogatja a Turbo Core technológiát. Sajnos az újdonság dobozos verzióban még nem érhető el, de tálcás kiszerelésben több webáruházban is feltűnt. A kiskereskedelmi piacon valószínűleg az 1045T fog dobozba bújni, ami 2,7 GHz-es órajelet tudhat magáénak.

Az Athlon II sorozat két darab Regor lapkára épülő megoldással bővül. A kétmagos X2 220 magonként 512 kB kapacitású L2 gyorsítótárat alkalmaz. A 45 nm-es gyártástechnológiával készülő termék órajele 2,8 GHz lesz, a Socket AM3-as tokozás pedig lehetővé teszi a DDR2 és a DDR3 memóriamodulok támogatását. Az AMD a fogyasztás szempontjából a 65 wattos TDP osztályba sorolja a modellt, melynek átlagos fogyasztói ára várhatóan 45 euró körül alakul. Az újdonság a régóta harcoló Athlon II X2 215 helyét veszi át.

Az igazi meglepetés az Athlon II X2 260u képviseli, ami hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint az előző bekezdésben megismert modell, de az órajele csak 1,8 GHz lesz. Ennek a változásnak persze pozitív hatása van a fogyasztásra is, így elérhető a 25 wattos TDP osztály, ami asztali szinten nagyon alacsonynak számít. A jelentősen visszafogott energiaigénynek természetesen komoly ára van a 80-90 euróig duzzadó végfelhasználói árban.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés