A Computexen futhat be a GeForce GTX 460

Bár az új generációs Geforce GTX 470 és 480 tényleges forgalmazása csak hétfőn kezdődik meg, a jól értesült média már a 460-as modellről beszél, mely állítólag a Computexen fog bemutatkozni. A pletyka akár még igaz is lehet, hiszen az NVIDIA nyárra ígérte a GF100 lapkára épülő termékek nagy mennyiségű elérhetőségét, ám a gyártósorok kihozatala a kiszivárgott információk szerint még mindig nagyon alacsony. Ennek hatására a legyártott lapkák egy részét nem lehet a most megjelenő grafikus kártyákon értékesíteni, mivel a gyártás során keletkező hibák olyan területekre esnek, melyeket a specifikációk következtében már nem lehet letiltani.

A GeForce GTX 460 paraméterei még nem tisztázottak. A kiszivárgott információk szerint a memóriabusz 256 bitesre csökken, aminek következtében a ROP blokkok száma is megritkul, így 32 darab blending egység marad a rendszerben. A streaming multiprocesszorok szempontjából 12 vagy 13 darab lehet aktív. Az előbbi eset 384, míg az utóbbi 416 CUDA magot eredményez. Az órajelekről tényleg nincs semmilyen adat, ám a nagynak mondható fogyasztás mérséklődhet. A kártya valószínűleg a Radeon HD 5830 és HD 5850 közé sorolható majd, és várhatóan az ára is eszerint alakul.

Az NVIDIA a pletykák közepette kiadta a 197.41-es GeForce drivert, mely a hétfőn megjelenő új generációs GeForce-okhoz telepíthető fel. A WHQL aláírással rendelkező meghajtó Windows 7, Vista és XP operációs rendszerekhez telepíthető. Mivel ez a Fermihez készült első eszközillesztő, így gyakorlatilag csak a működést garantálja, ám a jövőben a zöldek beépítik az új képességeket is, és javítják a felmerülő problémákat.

Az új driver – a megfelelő adatokat megadva – letölthető az NVIDIA szerveréről. Fontos megjegyezni, hogy a meghajtó a régebbi kártyákhoz nem telepíthető.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés