Computex 2010: magokban dupláz a Snapdragon

A Qualcomm egy évvel ezelőtt leplezte le a Snapdragon névre keresztelt SoC családot, mely a 2009-es Computex legnagyobb meglepetése volt. Az ARM alapokra építkező QSD8650A típusjelzésű lapka újradefiniálta a nagyteljesítményű okostelefonok fogalmát, miközben a terhelés nélkül mérhető fogyasztása alig érte el a 10 milliwattot. A terméket korábban már optimalizálta a vállalat, így a második generációs megoldás gyorsabb feldolgozást, valamint jobb multimédiás képességeket tett lehetővé.

Hirdetés

Az idei Computexre is tartogatott meglepetést a Qualcomm. Természetesen előre lehetett tudni, hogy a Snapdragon harmadik generációjáról lesz szó, mely már két darab ARM Cortex-A8-as processzormagot használ. A vállalat elmondása szerint az MSM8260 és az MSM8660 jelzésű SoC-ok mintáit már rendelhetik az érdeklődők. Előbbi csak HSPA+ támogatást kínál, ám az utóbbi megoldás kezeli a CDMA2000 1xEV-DO Rev. B technológiát is. A lapkák magjai 1,2 GHz-es órajelen működnek, az energiaigényük pedig alig változott az előző generációhoz viszonyítva. A megduplázott magszámhoz képest ez jó eredmény.

Az előbb említett SoC-ok tartalmaznak GPS-t, audió motort, a 3D-s gyorsítójuk pedig támogatja az OpenGL ES 2.0 és az OpenVG 1.1-es API-kat. Természetesen az 1080p-s felbontású videók gyorsítása is lehetséges. A lapkákra épülő termékek maximum 24 bites WXGA kijelzőt kaphatnak, ami 1280x800 pixeles natív felbontást jelent. Később érkezik a QSD8672-es lapka is, ami magasabb teljesítményt kínál, hiszen az órajele várhatóan eléri az 1,5 GHz-et.

Legfrissebb belső infók a Computexről Twitteren és Facebookon, személyes blog a Logouton.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés