Computex 2009: rekordot döntött az NVIDIA és a SuperMicro

Az NVIDIA és a SuperMicro a Computexre időzítette közös munkájuk gyümölcsének bemutatóját, ami nem más, mint egy 1U méretű szerver. A szerényen csak SuperServernek nevezett 6016T-GF-TM2 típusjelű megoldás némiképp eltér a hagyományos, csak  többmagos processzorokra alapozó termékektől, ugyanis megalkotásakor felhasználták benne a Tesla technológiát is. A GPU-kat is csatasorba állító rendszerben két, az NVIDIA GT200-as chipjét felhasználó általános gyorsítókártya is helyet kapott. Segítségükkel a SuperServer – nevéhez méltóan – két TFLOPS számítási kapacitást képes kipréselni magából. Ez az eredmény pedig kategóriájában rekordnak számít, nem kevesebb, mint 12-szer nagyobb teljesítményt nyújt hagyományos társainál.

SuperServer 6016T-GF-TM2
2 TFLOPS kis helyen is elfér

A rendszer alapját egy kétutas, Intel Xeon 5500 sorozatba illeszkedő processzorokat fogadó alaplap képezi, ami maximális kiépítésben 48 GB-nyi DDR3-as memóriát tartalmazhat. A két Tesla M1060 típusú általános célú gyorsító GPU-nként 240 stream processzort vonultat fel, amelyek 1300 MHz-es órajelen dolgoznak. A fedélzeti memória 800 MHz-es, GDDR3-as szabványú memóriachipekből épül áll össze, mennyiségük kártyánként 4 GB, az 512 bites adatbusznak köszönhetően a memória-sávszélesség értéke eléri a 102 GB/s-ot. A szervert egy igen hatékony, 1400 watt leadására képes és 80Plus Gold minősítésű tápegység látja el energiával.

SuperServer 6016T-GF-TM2
SuperServer 6016T-GF-TM2

Az általános célú gyorsítókártyákkal operáló rendszerek első megrendelői között szerepel a Petrobras cég, akinek jelenleg egy 190 GPU-val operáló klaszter van a birtokában. Egy nemrég tett nyilatkozatukban elismerően nyilatkoztak az NVIDIA fejlesztette Tesla technológiáról és annak előnyeiről. Az általuk, elsősorban geofizikai kutatásokra használt rendszer a legrosszabb eseteket nézve is ötször gyorsabban végezte el a rábízott feladatot, mint a hagyományos, többmagos processzorokra épült megoldások, de a teljesítménykülönbség esetenként a hússzoros értéket is felülmúlta. Nem meglepő tehát, hogy a Petrobras tervei között szerepel a klaszter továbbfejlesztése, a vállalat a 400 TFLOPS számítási kapacitás elérését tűzte ki célul.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés