Hirdetés

CES 2015: az ASUS is támogatja az Adaptive-Sync technológiát

Az idei CES-en rengeteg Adaptive-Sync technológiára vonatkozó bejelentés született, ezen belül is számos kijelzőről kiderült, hogy támogatják a VESA szabványát.

Az ASUS utóbbira nem tett konkrét bejelentést, de kiderült, hogy a bemutatott MG279Q jelzésű, 120 Hz-es frissítésre képes, IPS panellel felszerelt, 2560x1440 pixeles felbontású monitor támogatja az Adaptive-Sync technológiát a DisplayPort interfészén keresztül.

ASUS MG279Q
ASUS MG279Q

Az ASUS kérdésünkre megerősítettek, hogy a termékben dolgozó vezérlő képes kezelni a VESA szabványát. Nyilván a hozzá való firmware-t felesleges korlátozni, mivel ez értelmetlen pluszköltségekkel járna. Felmerül viszont a kérdés, hogy miért hallgatott a támogatásról a cég. Erre vonatkozóan a legvalószínűbb indok, hogy a vállalat még nem dolgozott ki marketingstratégiát az új technológiára, így inkább titkolták az említett kijelző valós képességeit.

Az ASUS egyébként elmondta, hogy mindenképp egy olyan megoldást favorizálnak, amellyel az egyes készülő, vagy elkészült kijelzők az összes grafikus vezérlőn képesek lennének a frissítési frekvencia dinamikus módosítására. Stratégiailag, üzletileg, illetve a gyártás szempontjából is ez lenne a logikus irány. Az aktuális szituációt tekintve azonban jelenleg kevés az esély rá, hogy ez megvalósuljon.

Szintén megtudtuk, hogy több, Adaptive-Sync technológiával szemező, de egyelőre konkrét bejelentéssel nem élő monitorgyártó úgy gondolja, hogy a maga a rendszer marketingje gyártóspecifikusan lett felvezetve. Önmagában egy VESA szabványról van szó, amelynek a hivatalos neve az Adaptive-Sync, ugyanakkor a világ FreeSync néven ismeri, és erre az idei CES csak ráerősített, mivel az LG, a Samsung és a többi érintett is így hivatkozik rá, ráadásul ez a jelző kerül a monitorra, illetve a dobozra.

A gondot az jelenti, hogy a PC-s megoldások esetében egyedül az AMD-nek van joga a FreeSync jelzőt használni a termékeinek dobozán, mivel ez a saját, szabadalmazott szoftveres implementációjának a neve, amelyet a monitorgyártók felhasználhatnak, ha az adott termék átment az AMD tesztjein. Ez abból a szempontból problémás, hogy ezek a jelzők a felhasználók tájékozódását teszik lehetővé, vagyis a FreeSync feliratos monitorhoz FreeSync feliratos PC-s komponenst fognak venni. Ilyet viszont csak az AMD árul, vagyis hiába működik maga az Adaptive-Sync technológia bármilyen szoftveres implementációval, az AMD már előnybe került, mivel a potenciális vásárlók nagy része a kompatibilitás szempontjából feliratok alapján tájékozódik.

A VESA próbálja megoldani úgy a helyzetet, hogy az Adaptive-Sync jelző, illetve az esetlegesen készülő logó felhelyezésére is kötelezi a partnerek, de ettől még a világ ezt a technológiát FreeSync néven ismeri, és a gyártóknak erre a tényezőre is figyelni kell.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés