Új Cortex processzormaggal készül az ARM

Hirdetés

Az ARM váratlanul bejelentett egy friss licencelhető processzormagot, mely a Cortex-A17 jelzést viseli. Az új mag lényegében egy továbbfejlesztett Cortex-A12-nek fogható fel, így out of order logikát használ, azaz képes az utasítások sorrendtől független végrehajtására, illetve a dizájn is a mobil termékeknél megszokott úgymond dual-issue elvet követi. Természetesen a H.264 vagy MP3 tömörítésű médiafolyamok kezelésére kifejlesztett NEON motor alapértelmezetten integrálásra kerül, amit manapság a partnerek amúgy is széleskörűen használnak.

ARM Cortex-A17
ARM Cortex-A17

Természetesen a Cortex-A17 a Cortex-A7-tel és -A15-tel funkcionálisan kompatibilis, így az új magban is támogatott a virtualizáció és a TrustZone. Mindemellett a Cortex-A17-ből önálló konfigurációban négy processzormag építhető egymás mellé a közös másodlagos gyorsítótár kapacitása pedig 256 kB-tól 8 MB-ig terjedhet. Persze a Big.Little konfigurációra is lehetőség van, és az ARM a Cortex-A7-tel való párosítást ajánlja.

Lényeges szempont, hogy az ARM sokat optimalizált az dizájn működésén, így a Cortex-A17 a Cortex-A15-höz hasonló sebességre képes amellett, hogy az adott lapkán kisebb területet foglal el. Utóbbi nagyon fontos, mivel a brit tervezőcég is figyelembe veszi, hogy az egy tranzisztorra levetített normalizált költségek szempontjából a legtöbb partner a 28 nm-es gyártástechnológiák használatát tartja realitásnak a költségek minimalizálása érdekében.


[+]

Ez tömören azt jelenti, hogy 20 nm-en ugyanazt a lapkát drágább lesz gyártani, és ezen a 16/14 nm-es node-ok is rontanak, miközben más szempontból lényeges előrelépést nem igazán hoznak magukkal. 2015-ben tehát mindenképp egy 28 nm-es gyártástechnológia jelenti az ideális alapot a középkategóriás rendszerchipekhez.

A Cortex-A17-re épülő első végtermékek leginkább 2015-ben kerülhetnek piacra.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ARM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés