Az Apple tervezte meg az A8X SoC IGP-jét

Nagyjából két hónapja írtunk az Apple A8X rendszerchipről, amely hír nagyrészt helyes adatokat tartalmaz, de az IGP szempontjából kiderültek olyan tényezők, amelyek mindenképp említésre méltók.

Röviden összefoglalva 20 nm-es gyártástechnológiával készülő, 3 milliárd tranzisztorból felépített lapka kapcsán helyes adat volt a 128 mm²-es kiterjedés, illetve a processzorrész valóban három darab, 1,5 GHz-en üzemelő Cyclone kódnevű processzormagot tartalmaz, amelyek 2 MB-os L2 gyorsítótárat osztanak meg egymással. Erre az Apple egy modulként tekint. Emellett ott van még a szokásos 4 MB-os gyorsítótár is.

Apple A8X
Apple A8X (forrás: Chipworks) [+]

Az IGP szempontjából azonban sokkal érdekesebb a helyzet. A Chipworks szokás szerint nem feledkeztek meg az Apple A8X SoC elemzéséről, így a lapkáról készült fotó alapján megállapítható, hogy egy hivatalosan nem licencelhető IGP-t tartalmaz. Utóbbi biztosan az Imagination Series6XT családjába tartozik, hiszen az ASTC funkció támogatása szoftveresen kiolvasható, de a korábban feltételezett hat darab úgynevezett Unified Shading Cluster (USC) helyett nyolc darab található benne.

Ezt el lehetne intézni úgy, hogy az Imagination tervezett egy egyedi dizájnt az Apple számára, amely 25%-kal több feldolgozót tartalmaz a korábbi csúcsnak számító PowerVR GX6650-nél. Ugyanakkor megtudtuk, hogy ez nem így történt. Az új IGP dizájnjához valóban az említett GPU IP alapja lett felhasználva, de a fejlesztést az Apple mérnökei végezték el. Ez üzletileg szokatlan lépésnek tekinthető, de az Imagination részben az Apple tulajdona, tehát valószínűleg nem volt nehéz megegyezni a fejlesztés kiszervezéséről, ami az Apple számára is megérhette, hiszen így a vállalat mérnökei fokozatosan tanulják az IGP tervezésének folyamatát.

Az IGP-k tervezésének önállósítása talán fontos szerepet játszik majd az Apple későbbi terveiben, mivel grafikus architektúrát minden más hardveres blokknál nehezebb tervezni, tehát a logikus kis lépésekben haladni, ami drámaian csökkenti az esetleges bukás kockázatának lehetőségét. Hosszabb távon egyre inkább elképzelhető, hogy az Apple saját grafikus architektúrát dolgoz majd ki.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés