Három processzormagot tartalmaz az Apple A8X

Az Apple még az iPad Air 2 bemutatásakor beszélt az A8X jelzésű rendszerchipről, amelyről sajnos túl sok adat nem derült ki. A 20 nm-es gyártástechnológia biztos volt, illetve azt sem titkolta a vállalat, hogy 3 milliárd tranzisztorral dolgozik a lapka, de több információ nem állt rendelkezésre.

Szokás szerint a megjelenés után kezdenek befutni az első extra adatok, így például a lapka kiterjedése nagyjából 128 mm². A belső felépítéséről még nincs fotó, de kiderült, hogy a processzorrész három darab, 1,5 GHz-en üzemelő Cyclone kódnevű processzormagot tartalmaz, amelyek 2 MB-os L2 gyorsítótárat osztanak meg egymással. Erre az Apple egy modulként tekint.

A processzormagok páratlan száma nem tekinthető annyira egyedi nézetnek az iparágon belül. Technikailag semmilyen változást nem okoz a működés tekintetében, bár kétségtelen, hogy szokatlan a koncepció, de van alapja. Az Apple szerint a négy processzormag még mindig sok, de a kettő már kezd kevés lenni, főleg a Metal API előnyeit kihasználva, így abszolút logikus volt a három mag mellett dönteni.

Az IGP szerep egyelőre kérdéses. Abból kiindulva, hogy támogatja az ASTC-t, illetve hat darab úgynevezett Unified Shading Cluster (USC) található benne, nagy valószínűséggel megállapítható, hogy egy PowerVR GX6650-ről van szó. Persze továbbra is tanácstalanok vagyunk abból a szempontból, hogy miképp jött ki az Apple számára a 250%-os gyorsulás az A7-es lapka IGP-jéhez viszonyítva, mivel a ma megszokott terhelést tekintve a PowerVR GX6650 közel sem gyorsabb ennyivel.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés