Nem lehet VGA-t cserélni az új Mac Próban

Az új Apple Mac Pro az elmúlt héten mutatkozott be, és az év későbbi részében válik elérhetővé. Abban mindenki egyetért, hogy vállalat zseniális terméket hozott létre, hiszen abszolút nem számított senki ilyen előrelépésre, de pozitív értelemben mindig kellemesebb csalódni. Van pár apró részlet, ami viszont egyelőre nem tetszik a potenciális vásárlóbázisnak.

A Mac Pro esetében a radikálisan újszerű dizájn kétségtelen, hogy szép, de a felépítés komolyan akadályozza a rendszerbe helyezett alkatrészek cseréjét. Az adattárolóhoz és a memóriákhoz ugyan nagyon egyszerű hozzáférni, de a VGA-k, illetve a processzor már nehezebb ügy. A CPU cseréje ugyan távolról sem lehetetlen, de gyakorlatilag a teljes gépet darabokra kell szedni. Persze kellően erős egységgel érkezik már az alapkiépítés is, így elvileg a cserén senki sem fog majd gondolkodni.

Problémásabb a VGA-k esete. A termékbe két AMD FirePro VGA került, és ezek nem is érhetők majd el kereskedelmi fogalomban, mivel speciális kiépítést igényelnek, hogy beférjenek a rendszerbe. Ez a dizájn magával hozza azt a kellemetlenséget is, hogy lehetetlen a VGA-k cseréje az új Mac Próban. Elvi síkon nyilván megoldható feladat, de külön ebbe a gépbe tervezett VGA-kra van szükség. Az Apple nem zár ki senkit, így ha bárki tervezni szeretne egy Mac Pro kompatibilis VGA-t, akkor bármikor megteheti, viszont nem szabad elfelejteni, hogy maga a gép igen drága szerkezet, így túl sokat nem fognak belőle eladni, vagyis egy külön gyártósort csak akkor éri meg beindítani az Apple kedvéért, ha biztos a Mac Próba való bekerülés. Ez lényegében csak a kiválasztott AMD FirePro megoldás esetében megoldott. Egyszóval anyagilag nem éri majd meg ehhez a rendszerhez külön VGA-t gyártani.

Az Apple egyébként a piac leggyorsabb megoldását építi a rendszerbe, ráadásul rögtön párosítva, így a VGA-k cseréjére a cég elképzelése szerint jó ideig nem lesz szükség. Ez így is van, de sokan kifogásolják, hogy nem NVIDIA Quadro van a motorháztető alatt. Bár ezek az OpenCL-es programok esetében nem veszik fel a versenyt az AMD FirePro megoldások teljesítményével, ám van még olyan alkalmazás, ami CUDA-t igényel. Az Apple egyébként ezt a gondot nem tekinti komolynak, mivel mire elérhető lesz az új gép, addigra az Adobe a teljes szoftverpalettáján OpenCL-re vált, és így tesz majd a BlackMagic is a Resolve 10 esetében. Az Apple saját Final Cut Pro X programja is OpenCL-es gyorsítást használ, így itt sem lehet probléma.

Az egyetlen kérdés a NukeX 7.0 lesz, ami jelenleg csak CUDA GPU-val gyorsítható, és a fejlesztők egyelőre nem foglaltak állást az ügyben. Nyilván, ha ki szeretnék szolgálni az új Mac Prót, akkor OpenCL-re kell váltaniuk. Van amúgy némi esélye annak, hogy az almás cég elsősorban azért döntött – a dizájnból kifolyólag lényegében exkluzívan – az AMD FirePrók mellett, hogy a Macre elérhető professzionális szoftverek fejlesztői fejezzék be a CUDA támogatását, és az Apple által életre keltett OpenCL-re álljanak át. Mivel egyik cégnek sem érdeke túlköltekeznie, így a jövőben a CUDA-ra való fejlesztéseket teljesen leállíthatják, hiszen az OpenCL ellátja ugyanazt a feladatot, és minden hardvergyártó támogatja, ideértve az NVIDIA-t is. Várhatóan az OpenCL-es kód fejlesztése lesz az elsődleges, a CUDA támogatását pedig így nincs értelme folytatni.

Egyébként a régi Mac Pro egy ideig még elérhető marad – már ahol a forgalmazása még nincs betiltva. Ennek megfelelően, akinek mindenképp szüksége van a CUDA-ra, annak a régi masinát kell beszereznie. Az Apple a szoftveres oldalon még igen sokáig biztosítja a támogatást.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés