Tuning mellett nem jól szabályozza a Radeonok ventilátorát az új AMD meghajtó

Az AMD az elmúlt héten mutatta be a Radeon Software Crimson Edition nevű meghajtót, amelyről az alábbi cikkben írtunk. Számos felhasználó azonban alacsony fordulatszámú ventilátorra panaszkodik, amitől a hardver lelassul, hiszen az üzemi hőmérsékletet csak az órajel (akár jelentős mértékű) visszavételével tudja tartani.

Az AMD szerint a probléma valóban fennáll, így hamarosan kiadnak egy javítást, amely korrigálja a Radeonok alacsony fordulatszámon ragadt ventilátorait, ugyanakkor alternatív, hivatalos javítási lehetőség is van. Ehhez a Radeon Software Crimson Edition meghajtóban a globális OverDrive felületen kérni kell egy alapértelmezett beállítást, ami funkcionálisan lelakatolja az OverDrive felületet, majd az Install Managerrel le kell törölni a meghajtót. Ezután szintén le kell törölni a különböző harmadik féltől származó tuningprogramokat, mint például az MSI Afterburner, ASUS GPU Tweak, Sapphire TriXX, stb. A gép újraindításával már telepíthető az eredeti Radeon Software Crimson Edition meghajtó, és újraindítás után már működni fog a ventilátor automatikus szabályozása. Természetesen a tuningprogramokat nem szabad visszatelepíteni, mert azok felülírják a meghajtó vezérlését, amitől a probléma újra előjön, emellett az OverDrive felületet sem szabad engedélyezni.

Az AMD szerint önmagában nem vezethet meghibásodáshoz a beragadt ventilátor. A hardver visszaveszi az órajelét, és ha erre már nem képes, akkor leáll. A meghajtóban szállított PowerTune profilok az extrém helyzetekre is tesztelve vannak, tehát elméletben ezek működni fognak. Nincs információ azonban arról, hogy gondot okozhatnak-e a harmadik féltől származó tuningprogramok, mivel a PowerTune profilokat felülírják, így ezeket használva az AMD már nem tudja garantálni, hogy a hardver képes lesz időben lekapcsolni magát. Persze jogilag így is teljesen le van védve a gyártó, mivel az MSI Afterburner, az ASUS GPU Tweak, a Sapphire TriXX, és a többi hasonló alkalmazás már a telepítéskor elfogadtatja a felhasználóval, hogy károsodhat a program használatától a hardver, és erre a garancia nem vonatkozik semelyik fél részéről. Ha a felhasználó számára az EULA elolvasása után ez nem vállalható kockázat, akkor megtagadhatja a feltételek elfogadását és a program fel sem települ.

Az ügy miatt megkérdeztük az említett programokat szállító cégeket, de csak annyi választ kaptunk, hogy az EULA, azaz a végfelhasználói licencszerződés egyértelműen fogalmaz az esetleges problémákra vonatkozóan. Ez azt jelenti, hogy a felhasználó felelőssége teljes tudatában elfogadta, hogy a program használata esetleg kárt okozhat a VGA-ban és ezért senki sem vállalja majd a felelősséget.

Szintén megnéztük az AMD OverDrive felületének EULA feltételeit és abban is láttuk, hogy ennek a használata kívül esik a vállalat garanciáján. Ezt minden felhasználó elfogadja, amikor leveszi a lakatot az OverDrive felületről, ilyen formában úgy néz ki, hogy az AMD is levédi magát az aktív OverDrive felület mellett. Ezzel azért fontos tisztában lenni, mert a Radeon Software Crimson Edition meghajtó nem szenved a fenti hibától a garanciába beleeső funkciókkal. Emiatt, ha esetleg bárkinek is leégett a VGA-ja, akkor gyakorlatilag senkinél sem lehet reklamálni, és a szerződéseket átolvasva az is teljesen mindegy, hogy gyári vagy alternatív tuningfelületet használt.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés