Az AMD beszámolt a Turbo CORE képességeiről

A hónap legvégén futnak be az AMD új processzorai, melyek a 45 nm-es gyártástechnológiával készülő, hatmagos Thuban lapkára épülnek. A várható modellek specifikációiról a Gigabyte már korábban lerántotta a leplet, így az egyetlen kérdés az újonnan bemutatkozó, Turbo CORE névre keresztelt technológia tényleges működése maradt. Az elgondolás hasonló az Intel Turbo Boost megoldásához, azaz a rendszer figyelemmel kíséri a processzor kihasználtságát. Ha a futtatott folyamatoknak nincs szükségük a CPU összes erőforrására, a nem használt magok lekapcsolnak, így az aktív magok órajele dinamikusan megemelkedhet a program igényeinek megfelelően addig, amíg a processzor el nem éri a meghatározott maximális órajelet vagy fogyasztást.


[+]

A megjelenő Phenom II-es processzorok közül a T végződésű modellek képesek a technológia előnyeit kamatoztatni. A vállalat elmondása szerint maximum 500 MHz-es órajelnövekedés érhető el, amennyiben a program nem használja a rendelkezésre álló magok nagy részét. Természetesen ez a maximális gyorsulás mértéke, így a processzor a TDP-limit határáig dinamikusan emeli az aktív magok frekvenciáját, ám egy több szálon futó program esetén kevesebb órajelnövekedéssel lehet számolni. Az elgondolás egyébként nem lesz alaplaphoz vagy foglalathoz kötve, ennek megfelelően csak a megfelelő BIOS-t kell elkészíteni az alaplapgyártóknak.

Miközben minden figyelem a hatmagos versenyzők felé fordul, az AMD új Athlon II X3-as modelleken dolgozik, melyek várhatóan az év harmadik negyedévében jelenhetnek meg 445-ös és 450-es típusjelzéssel. A hárommagos processzorok a Rana kódnevű lapkára épülnek, mely a 45 nm-es gyártástechnológiával készülő Propus chip egyik magjának a letiltásával jön létre. A Socket AM3 tokozással rendelkező megoldások támogatják a DDR2 és a DDR3 memóriákat, és magonként 512 kB-os másodlagos gyorsítótárat alkalmaznak. A kisebbik verzió órajele 3,1 GHz lesz, míg a nagyobbik változat 3,2 GHz-en ketyeghet. Mindkét megoldás a 95 wattos TDP fogyasztási osztályba tartozik, a várható árakról azonban korai lenne beszélni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés