A konzolpiacra is betörne az Amazon a frissen bemutatott Fire TV set-top boxszal

Az Amazonnal kapcsolatban régóta az a pletyka járja, hogy konzolként is funkcionáló set-top boxot terveznek, mellyel a vállalat célja nem titkoltan a nappalik meghódítása. A cég közvetlen konkurensként a Roku 3, az Apple TV és Google Chromecast termékeket jelölte meg. Az Amazon elnöke elmondta, hogy rengeteg set-top boxot értékesítenek, és pontosan tudják, hogy mik a konkrét felhasználói visszajelzések akár a fenti megoldásokkal kapcsolatban is.

Hirdetés

A konkurensként említett trió a vállalat szerint gyenge keresési funkciókat kínálnak, lassúak és zárt ökoszisztémára épülnek, ami limitálja a használhatóságot. Az új Amazon Fire TV nevű eszközt a cég pontosan a vásárlói tapasztalatik alapján tervezték meg, az előbb említett problémák eliminálásával egyetemben. A rendszer lényegében egy konzolként is funkcionáló set-top box, melyben egy Qualcomm Snapdragon S4 Pro SoC dolgozik négy darab 1,7 GHz-en üzemelő Krait 300-as processzormaggal, illetve egy Adreno 320-as IGP-vel. Az LPDDR2 szabványú rendszermemória kapacitása 2 GB, míg a belső adattárolásra 8 GB-os tárhely áll rendelkezésre, amit felhős opció egészít ki.

A fentiek mellett persze nem marad le a Wi-Fi sem, ami ráadásul két frekvenciasávos MIMO megoldás, illetve a Bluetooth modul is az alapfelszereltség része, hiszen a távirányító, illetve az extra gamepad is ezen keresztül kommunikál az eszközzel. Az adott megjelenítő HDMI interfészen köthető az Amazon Fire TV-re, ami Full HD-s tartalom lejátszására és streamelésére is képes. Extra még az optikai hangkimenet, illetve a vezetékes hálózati kapcsolatot biztosító Ethernet port.

Az Amazon Fire TV alapvetően Android operációs rendszert használ, ezen belül is egy Amazon által módosított verziót, de lényegében bármelyik Androidra fejlesztett alkalmazás futtatható rajta. A fő fejlesztések a felhasználói felületet érték, melyet természetesen a nappali igényekhez igazítottak, hogy távirányítóval, illetve gamepadel is könnyű legyen a navigáció. A rendszer fejlett keresési funkciókat is kapott, ráadásul a parancsok hanggal is bevihetők, ami lényeges kényelmi szolgáltatás. Előtelepítve érkezik a Netflix, Pandora, Hulu Plus, Crackle és még számos program, illetve a sebességgel sem lesz gond elméletben, az ígéretek szerint a lejátszás gombot megnyomva mindent várakozás nélkül, azonnal indít a rendszer. Emellett a Fire TV a felhasználó szokásait elemezve megpróbál feltehetőleg érdekes műsorokat ajánlani.

Külön érdekesség, hogy a rendszer tartalmaz egy speciális, gyerekeknek való felületet, ahol a csemeték számára káros tartalom teljesen ki van szűrve, illetve még tipikusan gyerekeknek készült extrák is elérhetők itt. A zenehallgatással sem lesz gond, illetve igen jól kivitelezett karaoke funkciót is sikerült beépíteni, de a multimédia ma már nem mindig elég. Az Amazon szerint a játék a nappali részévé vált, és a Fire TV erre nagyon épít. A vállalat konkrétan játékfejlesztői babérokra tör (Amazon Game Studios), így saját, leginkább exkluzív tartalmat is készítenek, de számos más kiadóval is megegyeztek a konzol támogatásáról (többek között Ubisoft, Gameloft és 2K). A játékok vezérelhetők a távirányítóval, de erre a célra egy speciális gamepad is készül, mely pontosan megegyezik a nemrég kiszivárgott kémfotón látható megoldással. A tartalom szempontjából az Amazon rögtön a Minecraftot vetette be, ugyanis ennek a játéknak egy speciális verziója elérhető lesz a konzolra, de a saját fejlesztésű alkotások közül látható volt a Sev Zero, ami az akcióra helyezi a hangsúlyt.

Az Amazon szerint ezernél is több játék lesz elérhető a masinára, melyek többsége ingyen kipróbálható, de az átlagár is csupán 1,85 dollár. Persze a komolyabb alkotásokért többet kell majd fizetni. A vállalat természetesen nem titkolta, hogy sok belsős fejlesztésű játékon dolgoznak, melyekről később több adat is napvilágot lát majd.

Egyedül az ár maradt kérdés, hiszen a fentiek tényleg nagyon jól hangzanak. A folytatás sem rosszabb, hiszen az Amazon Fire TV 99 dollárba kerül. Ez tartalmazza az apró, konzolként is funkcionáló set-top boxot, illetve a távirányítót. A gamepad opcionális kiegészítő, mely 39 dollárért vásárolható meg, de ebben némi Amazon Coin is benne van, ami természetesen tetszőlegesen elkölthető tartalomra. A termék gyakorlatilag már rendelhető.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés