Az ADATA is 3D SSD-vel jelentkezik: itt az SU800

128 GB és 1 TB közötti tárhelyével a HDD-k helyére is közvetlenül alkalmazható, kapacitásbeli kompromisszum nélkül.

A 2016-os Computexen számos ADATA terméket láttunk, némelyikről már írtunk is. Ezúttal a vállalat első, 3D NAND flash lapkákat alkalmazó SSD-jét jelentették be, amit szintén volt alkalmunk a majdnem végleges prototípus állapotában közelebbről is megszemlélni. Ez pedig az ADATA Ultimate SU800, ami nem csupán 3D-ben felépített chipeket alkalmaz, hanem ezek TLC típusúak: cellánként 3 bitet tárolnak. Mindkét technológia esetében a Samsung volt, ki élen járt a bevezetésükben, de lassan a többiek is felzárkóznak, illetve kombinálják is ezeket.

Az SU800 összességében nem sok izgalmasat vonultat fel, beáll a sok-sok 2,5" méretű SSD szürke sorába. Ezt a legkevésbé sem negatív felhanggal kell érteni, ugyanis már ennyire természetese maga az SSD a piacon, általánossá vált. Az újabb szereplők leginkább a választékot tudják növelni, illetve alternatívákat kínálnak, azonban az árak folyamatos, fajlagos csökkentésében is hatalmas szerepet játszanak. A trend mára oda vezetett – az irányvonal pedig folytatódik – hogy a hagyományos HDD-k kapacitását is elérik az SSD-k, így azok kompromisszum nélkül kiválthatók. A vállalat épp erre ajánlja az újdonságot. Szeptember végére várhatóan egy izmosabb, SU900-as taggal is bővül az Ultimate széria.

ADATA Ultimate SU800 SSD
ADATA Ultimate SU800 SSD [+]

560 MB/s olvasási és 520 MB/s írási sebességértéket határoztak meg esetében az elérhető maximumként, azonban a SATA 6 Gb/s interfész használata az átviteli sebességet limitálja, a specifikált értékek a csatoló elvi maximumától nem sokkal maradnak már el. A gyártó ugyan kiemeli, hogy magas az újdonság írási terhelhetősége, azonban konkrét számadatot – egyelőre – nem közöltek ezzel kapcsolatban. Szintén nem adták meg a véletlenszerű hozzáférés mutatószámait sem, a belépő szint felett ez azért szokatlan; azonban az anandtech.com értesülései szerint ez olvasásnál 90 000 IOPS, írásnál 80 000 IOPS lehet. A kisebb kapacitású modellek a megszokott módon általában lassabbak. A vezérlő a Silicon Motion SM2258, négy flash csatornát kezel ez a típus. A 3D TLC NAND chipek pontos típusa még nem derült ki, holott nagyon nem mindegy, hogy szinkron, illetve aszinkron megoldásról van-e szó.

A vezérlő a hagyományos DRAM cache mellett SLC caching megoldással is rendelkezik, hogy a nagyobb adatcsomagokat gyorsan kiírhassa, a kontroller figyel oda arra, hogy a nagyobb sebesség érdekében ilyenkor cellánként csak egy bitet írjon. A későbbiek során pedig a háttérben átstrukturálja az adatokat. A hibajavítást LDPC ECC biztosítja, ami a TLC-s megoldások esetében általánosan elterjedt, hiszen a TLC kevésbé szolgáltat egyszerűen kiolvasható adatot az MLC-hez és még inkább az SLC-hez képest. Rátértek az ADATA-nál arra is, hogy a DEVSLP (device sleep) üzemmóddal üresjáratban a HDD-k töredékére csökken a fogyasztás, de terhelés közben is beérik kevesebb árammal. Ez, és a mindössze 47,5 grammos tömeg leginkább a notebookos felhasználók számára lehet pozitív.


[+]

A szóban forgó SSD egyébként 128 GB és 1 TB közötti kapacitással lesz elérhető, 7 mm-es vastagság mellett. Az ADATA a megjelenés során közölt adatokkal egyértelművé tette, hogy nem a világot szeretnék megváltani ezzel a típussal sem, csak egy megfizethető alternatívát nyújtanának a még mindig HDD-t használó felhasználótábornak. Ez az SSD-k kis késleltetéséből adódóan valószínűleg könnyen vehető akadály. További információval az adatlap és a gyártó weboldala szolgálhat. Az SU800-as SSD-ket már szállítják, hamarosan a boltokban is elérhetők. A 128 GB-os esetén 60, a 256 GB-osnak 80 dolláros az árcímkéje, az 512 GB-os 140 zöldhasút kóstál, míg az 1 TB-os modell esetén 270 USD-s ajánlott árat adott meg a vállalat. A verseny persze kiélezett, így a piac fogja a megfelelő szintre pozicionálni őket.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ADATA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés