A Piston Steambox is meg nem is

A Piston kódnevű moduláris számítógép sokaknak ismerős lehet, mivel az idei CES alkalmával a Valve ezzel a masinával demonstrálta a Steam linuxos verziójának képességeit. A termék azóta hivatalosan is előrendelhető, de az ára nem valami kedvező. Ezt persze előre lehetett sejteni, hiszen a kis méret miatt egyedi dizájnt alakítottak ki a tervezők, emellett a bele kerülő AMD R-464L is igen drága. Ez az APU tulajdonképpen megegyezik az A10-4600M-mel, csak éppen a beágyazott rendszerek piacára készült. Ez azt jelenti, hogy az AMD 2017-ig garantálja rá a speciális terméktámogatást, amiért természetesen elkérik a pénzt. Véleményünk szerint a Piston jobban járna egy A10-4600M APU-val, mivel sokkal olcsóbb és ehhez is jó eséllyel lesz terméktámogatás legalább 2016-ig, bár kétségtelen, hogy nem speciális, akár egyéni igényekhez készülő driverrel, de ez minden bizonnyal a felhasználók számára amúgy sem szempont. Persze a Piston még így is drága lenne, de akkor is jó 300 dolláros spórolásról beszélhetnénk, hiszen nagyjából ennyivel olcsóbb az APU végfelhasználói piacra szánt verziója.

A Valve a hivatalosan X7A jelzést viselő Pistontól elhatárolódik, és Doug Lombardi az Eurogamer számára elmondta, hogy a régebben dolgoztak az Xi3 termékeivel, de ma nincs kapcsolatuk egyetlen portékájukkal sem.

Jason A. Sullivan, az Xi3 elnöke szintén írt a Eurogamernek, amiben ecsetelte, hogy a Valve beruházásával készült el a gép, és erről írásos megállapodásuk van. A Piston mindamellett a Valve kérésére készült, továbbá Gabe Newell személyes kérésére nem nyilatkozott eddig az Xi3 a Valve-val fennálló üzleti kapcsolatról, és ennek a kérésnek a jövőben is eleget tesz.

A történet alapvetően érdekes, de meg kell említeni, hogy számos média a Pistont kiáltotta ki a hivatalos Steamboxnak, miközben erre sem a Valve sem pedig az Xi3 nem tett utalást. Alapvetően a Valve kissé nyers reakciója ennek is betudható, és valószínűleg nem a Piston ellen irányult, csupán nehéz lehet folyamatosan olvasni a híreket a Steamboxról, amelyek rendszerint hibásak. Ebben persze a Valve is hibás, mivel igen szűkszavúak a konkrétumokkal kapcsolatban, így nem meglepő, hogy a média nehezen értelmezi, hogy mi is lesz a Steambox.

Jason A. Sullivan egyébként többnek is értékeli a Pistont, mint a Steamboxot, amit azzal magyaráz, hogy ez a rendszer nem csak a Valve saját rendszerét képes futtatni. Ezt az is alátámasztja, hogy a kezdetekben az X7A Windows operációs rendszerrel előtelepítve lesz elérhető. Ez érdekes kijelentés, de alapvetően logikus, mivel a Valve nézetében a Steambox egy olyan hardver lesz, ami a Steam áruházhoz láncolja a felhasználókat. Ennek megfelelően nem lesz teljesen korlátoktól mentes a gép, de ez talán nem akkora meglepetés, hiszen minden vállalat a saját pecsenyéjét sütögeti.

Jason A. Sullivan beszélt az előrendelés megnyitásáról is, ami állítása szerint jó ötlet volt, mivel tartottak tőle, hogy képtelenek lesznek kiszolgálni az igényeket 2013-ban. Az eddigi előrendelések kapcsán a cég vezetője nagyon bizakodó.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés