10 TB-os merevlemezek a HGST-től

A héliummal feltöltött merevlemez nem újdonság, hiszen az első ilyen, UltraStar családba tartozó úgynevezett HelioSeal HDD-t a HGST már 2013 végén bemutatta, akkor 6 TB-os kapacitással, majd később 8 TB-os kapacitással, természetesen hagyományos 3,5"-es méretben. A vállalat most viszont egy korábbi ígéretének megfelelően szintet lépett, és elérte a 10 TB-os tárkapacitást, bár ez esetben ahhoz a kis trükkhöz folyamodtak, amit a kategóriában előszeretettel alkalmaz más gyártó is. A SATA 6 Gbps csatolófelületű és 128 MB gyorsítótárral megáldott tároló felépítését tekintve ugyanis megegyezik a 8 TB-os modellel, tehát 7 lemezzel és 14 fejjel operál, ám beveti az SMR-t, az átlapolt mágneses adatrögzítési megoldást, aminek következtében egyetlen lemezén 1,2 helyett immár 1,43 TB-t tud tárolni, ezzel elérve a tekintélyes 10 TB-os összkapacitást.

Az SMR-ért cserébe lassabb lesz ugyan a tároló írási sebessége, de a vállalat szerint ez nem gond, mivel nem nagy teljesítményt igénylő szerverekbe és alkalmazásokhoz, hanem elsősorban felhős adattárolásra, archiválásra ajánlják ezt a 10 TB-os modellt. Az újdonság ára egyelőre nem ismert, de a jövő hónapban már a boltokba kerül.

Nem a fenti modell lesz az egyetlen 10 TB-os HDD a HGST kínálatában a pletykák szerint: a vállalat egy igazán új csemegét, a valódi 10 TB-os modellt is be fogja mutatni a következő hónapban, amiben hat darab, egyenként 1,66 TB-os lemez dolgozik majd.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HGST

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés