Hirdetés

Tévék mozgásalapú vezérlése

Hirdetés

A gesztusalapú vezérlés nem számít újdonságnak a szórakoztatóelektronikában, hiszen a Nintendo Wii ennek köszönheti népszerűségét, és később Microsoft is kifejlesztette a saját, ugyan teljesen más elven működő, de alapvetően az irányítást a felhasználó mozgására felépítő rendszerét, a Kinectet.

A tévékből azonban az ilyen jellegű megoldások egészen a tavalyi évig kimaradtak. Egyébként teljesen érthető okokból, hiszen a rendszerbeállításokhoz, a képi és hang paraméterek módosításához nem sok szükség van ilyesmire. Azonban az egyre inkább elterjedő és ezzel párhuzamosan komplexebbé váló okostévé rendszerek kezelését már jelentősen megkönnyíthetik a mozgásalapú vezérlőeszközök, így nem csoda, hogy tavaly már meg is jelentek az első ilyen készülékek.

Az LG a már említett Wii-t vette alapul, amikor előállt a Magic Motion névre hallgató, gravitációs szenzorral ellátott távvezérlőjével. Ezzel a cég által varázspálcának nevezett eszközzel csak hadonászni kell a tévé előtt, és a kurzor ennek megfelelően mozog a kijelzőn. A termék tulajdonképpen egy asztali egér működését szimulálja, de nem kell hozzá egérpad, tehát a fotelből, kanapéből vagy a tévé előtt állva is jól használható. Az eszköz annyira bevált, hogy a különféle, Android alapú smart boxokat gyártó távol-keleti vállalatok is rövidesen előálltak saját változatukkal.

E megoldásnak egyik nagy előnye, hogy olcsóbb készülékeknél is bevethető, szemben a Samsung által favorizált módszerrel. A dél-koreai cég ugyanis a Microsoft féle Kinecthez hasonlóan egy kamera segítségével alakítja át az ember testrészeit távirányítóvá. Ez viszont értelemszerűen az olcsóbb, kisebb tudású televíziókból hiányzik, így azoknál ez a szolgáltatás nem érhető el. A beépített kamera egyébként ezen kívül alkalmas videotelefonálásra is, felvételek is készíthetőek vele, illetve  a képernyő segítségével tükörnek is használható. E megoldás egyik előnye, hogy egyáltalán nincs szükség hozzá semmiféle távirányítóra, az ember a karjával vezérli a kurzort, és a tenyerét ökölbe szorítva "kattint".

Hirdetés