Hirdetés

Tévéadások rögzítése USB-s merevlemezen

Hirdetés

Manapság egyre több olyan televízió, set top box, smart tv box vagy asztali médialejátszó érhető el, amely lehetővé teszi a televízió műsorainak az USB porton keresztül csatlakoztatott külső merevlemezre történő rögzítését. Ez első hallásra nagyon hasonlít ahhoz, mint amikor a hősi időkben az ember a VHS videómagnóval vette fel az adásokat, azonban ez esetben sokkal több kompromisszum megkötésére van szükség.

Ilyen például, hogy ez a szolgáltatás jelenleg csak olyan eszközökkel működik, amelyek rendelkeznek digitális tv tunerrel, és ekkor is csak a digitális televíziós adások rögzítésére nyílik lehetőség. Tehát, ha valaki a tartalomszolgáltatóval kötött szerződés értelmében kapott egy médiaboxot, ami SCART vagy HDMI kábellel van összekötve a megjelenítővel, akkor hiába csatlakoztat a tévéhez vagy a projektorhoz egy külső merevlemezt, nem tudja felvenni a műsorokat. Viszont, ha a szolgáltató kábele közvetlenül a DVB-C tunerhez csatlakozik, például egy kártyás szolgáltatás részeként, akkor ennek már nincs semmilyen akadálya.

További megkötés, hogy szinte minden esetben csak annak a készüléknek a segítségével játszható le a rögzített tartalom, amelyikkel felvették. Tehát nem működik, hogy a digitális tévétunerrel ellátott médialejátszóra rádugott HDD-re felveszi valaki a Frakk egyik epizódját, a merevlemezt átviszi egy barátjához, csatlakoztatja az ő tévéjéhez, majd együtt megnézik. Kivéve és csak akkor, ha magát a médialejátszót is átcipeli, azt köti össze a merevlemezzel és értelemszerűen egy tévével. Ennek a korlátozásnak elsősorban adatvédelmi és szerzői jogi okai vannak, és hiába a felhasználók felháborodása, a jelek szerint a közeljövőben e téren nem számíthatunk pozitív irányú változásra.

Hirdetés