Hirdetés

Távirányító helyett egér és billentyűzet

Hirdetés

2009-2010 környékén bukkantak fel az első olyan televíziók, asztali médialejátszók és Blu-ray eszközök, amelyek képesek voltak együttműködni az USB porton keresztül rájuk csatlakoztatott egérrel, illetve billentyűzettel. Ezek a perifériák így alkalmasak arra, hogy bizonyos feltételek mellett kiváltsák a hagyományos távirányítót, megkönnyítve a készülék vezérlését. Nem létezik erre a módszerre egységes szabvány, és amíg a gyártók egymástól ennyire eltérő rendszereket használnak addig ez minden bizonnyal így is marad majd a jövőben is.

Genius LuxeMate 3000 szett
Genius LuxeMate 3000 szett

Ebből fakadóan még a kompatibilis eszközök is jelentősen eltérhetnek egymástól a működést tekintve. Vannak olyan modellek, amelyeknél a távirányító minden esetben helyettesíthető, azaz már a rendszermenü egyes paramétereit és funkcióit is elérheti a felhasználó ezekkel a kiegészítőkkel. Más termékeknél viszont az egér és a klaviatúra kizárólag az internetes alkalmazások, illetve a böngésző futtatása során használható. Ezeknél egyébként óriási segítséget jelentenek, hiszen így nem kell a borzasztóan idegesítő és nehézkes virtuális klaviatúrával bajlódni és a kurzor is sokkal jobban irányítható, mint a távirányító nyilaival, hogy a görgőről ne is beszéljünk, amire eddig nem igazán találtak ki normális alternatívát.

Logitech K400
Logitech K400

Mivel a legritkább esetben tévézget az ember fél-egy méteres távolságból, ezért inkább csak a vezeték nélküli, a hagyományosnál drágább vezeték nélküli darabok jöhetnek szóba. Arra is érdemes odafigyelni, hogy sok termékre egyszerűen nem építenek elég USB portot, olykor mindössze egy darab kerül rájuk. Így ha valaki nem akar külön USB HUB-ot vásárolni pluszban, akkor jobban jár, ha egy kombinált szettet szerez be, ahol egyetlen csatlakozóra van csak szükség. Ezen kívül erre a problémára megoldást jelenthet egy olyan öszvér, amelyen a klaviatúrára építettek egy tapipadot is. Ám ezek jóval kényelmetlenebbül használhatóak, mint két teljes értékű, különálló eszköz.

Hirdetés