Hirdetés

Kompakt vízhűtés

Hirdetés

A kompakt méretű, karbantartást, összeszerelést és feltöltést nem igénylő vízhűtéses rendszerek egyfajta átmenetet jelentenek a lég- és hagyományos, több részből álló és bővíthető vízhűtések között. Rendszerint ezek a megoldások egyetlen 120x120 vagy 240x120 (esetleg 140x140 vagy 280x140) mm-es, mérettől függően 1 vagy 2 aktív ventilátorral megtámogatott radiátorból (hőleadóból), hőcserélő blokkal egybeépített pumpából és a csövezésből állnak, amelyek a dobozban készre összeszerelve, hűtőfolyadékkal feltöltve érkeznek. A lényeg tehát az egyszerűség és a könnyű szerelés, ami nem feltétlenül mondható el az összeállítható, esetleg alkatrészenként beszerzett vízhűtésekről.

Az EKL/Alpenföhn kompakt vízhűtője
Az EKL/Alpenföhn kompakt vízhűtője

Az ilyen típusú, használatra kész rendszerek felépítése és hűtési teljesítménye rendszerint egyetlen alkatrész (CPU, VGA) hűtésére van méretezve (esetleg némi tuning belefér, de ezt a környezet és a használt komponensek határozzák meg), bővíthetőségük (újabb hőcserélő blokk beillesztése) pedig komolyabb szétszerelés és a garancia elvesztése nélkül nem is lehetséges. Felszerelésük általában egyszerű, vagy legalábbis nem sokkal nehezebb, mint a léghűtők esetében, csupán a csövek elvezetését kell úgy megoldani, hogy ne törjenek meg, illetve a ház egyik közel eső ventilátorhelyére kell a radiátort felcsavarozni. Ezenkívül a vízpumpának és a radiátorra szerelt ventilátornak kell feszültséget biztosítani az alaplapon található ventilátorcsatlakozókról, vagy átalakító segítségével közvetlenül a tápegység valamelyik csatlakozójáról.

A kompakt vízhűtő elhelyezése ha csak egyventilátoros raditárunk van. Dupla ventilátornál a ház tetején lévő rögzítést kell használunk.
A kompakt vízhűtő elhelyezése ha csak egyventilátoros raditárunk van. Dupla ventilátornál a ház tetején lévő rögzítést kell használunk.

Felmerülhet a kérdés, hogy miért előnyösebb egy ilyen rendszer használata, mint egy hagyományos léghűtés, hiszen a hőleadás itt is ventilátor segítségével történik, ráadásul a pumpa is csap némi zajt. A pumpa zúgása többnyire eltörpül a több komponens zaja mellett (merevlemezek, VGA hűtése), kivéve, ha ezek mind valamilyen passzív hűtési megoldással vannak ellátva. A radiátoron lévő ventilátor általában nem jelent plusz zajforrást, ha a ház hátuljában egyébként is használunk ventilátort a meleg levegő kiszívására, ugyanis ezekre a helyekre szokás a radiátort is szerelni, amire aztán újból visszakerülhet a ventilátor, ami egyszerre látja el a radiátorban lévő folyadék hűtését és a ház szellőztetését. Ezzel tehát megspórolunk egy ventilátoros zajforrást, amit korábban az aktív processzorhűtő jelentett.

Zárójelben jegyeznénk meg, hogy egyes gyártók javasolják, hogy fordítsuk meg a hátsó ventilátor légfúvásának irányát, így a radiátort nem a ház "meleg" levegője fogja hűteni – ez viszont csak javaslat, nem kötelező megfogadni, érdemes tapasztalat/szükség szerint dönteni a helyes irányról. Továbbá azt is meg kell említeni, hogy a kompakt vízhűtéshez jár ventilátor is, ami lehet, hogy zajosabb, mint amit addig a ház hátuljába használtunk. Érdemes kísérletezni mindkettővel, hogy megtaláljuk az optimális zaj/hűtési teljesítmény arányt. Egyes komolyabb, drágább kompakt rendszerek a hőmérséklet függvényében képesek automatikusan (vagy az általunk megszabott profil alapján) szabályozni a radiátoron lévő ventilátor és a pumpa fordulatszámát.

A Zalman egészen másképp képzeli el vízhűtés alkamazását: egyedülálló módon a hőcsövek erejét is bevetik
A Zalman egészen másképp képzeli el vízhűtés alkamazását: egyedülálló módon a hőcsövek erejét is bevetik

Érdemes azzal is számolni, hogy a hagyományos processzorhűtő kiváltása esetén a CPU-hűtő által generált követlen légáramlatot kiiktatva a processzorfoglalat körüli alkatrészek is melegebbek lehetnek (ez függ attól, hogy milyen felépítésű léghűtést használtunk), amit ezután a ház szellőztetésével kell megoldani.

A hagyományos processzorhűtő után hiányozhat a foglalat körüli légáramlás
A hagyományos processzorhűtő után hiányozhat a foglalat körüli légáramlás

A kompakt vízhűtések rendkívül népszerűek, és ma már nem csak processzoron, hanem videokártyán is alkalmazzák őket, bár létjogosultságukat sokan megkérdőjelezik, hiszen a nagy méretű, komoly léghűtők között nem egy olyan található, ami szinte zajtalanul és igen jó hatásfokkal operál, és árban is olcsóbbak, mint a kompakt vizesek. Ráadásul a vízhűtőknél mindig megvan a veszélye a csöpögések és a szivárgásnak, ami ugyan nem jellemző ezekre a kompakt rendszerekre, de biztosan volt már rá példa.

Kompakt méretű vízhűtőt számos nagy gyártó forgalmaz (például Cooler Master, Antec, Corsair, Enermax, Scythe, EKL/Alpenföhn, stb), azonban ezek többsége nem egyedi fejlesztés, hanem OEM beszállítók (Asetek, CoolIT stb) megoldásait árusítják saját márkanévvel és dizájnnal.

Hirdetés