Sok a probléma a gyárilag túlhajtott GeForce-okkal

A videokártya-piacon zajló kiélezett küzdelem hatására egyre több neves, illetve kevésbé neves gyártó vállalkozik arra, hogy termékeit a hatékonyabb vevőcsábítás érdekében úgy paraméterezze, hogy azzal a konkurencia hasonló megoldásait akár csak minimális mértékben túlteljesítse. A gyári túlhajtást egyik grafikusprocesszor-fejlesztő sem tiltja kifejezetten, ám a gyártóknak számolniuk kell azzal, hogy a túlhajszolt kártyákkal több lesz a probléma, a sokasodó vásárlói panaszok pedig rontják a márka imázsát.


EVGA e-GeForce 7900 GT Signature Series: növekvő rizikófaktor

Az interneten több olyan vásárlói beszámoló is kering, amelyet csalódott vevők azután írtak, hogy esetenként jelentős felárral megvásárolt, gyárilag túlhajtott csúcskategóriás grafikus vezérlőjük többször lefagyott, vagy hibásan jelenítette meg a programok grafikáját. A HardOCP weboldal riportja ezek közül szedett csokorba néhányat, részben az oldal saját fórumán leírt tapasztalatokra építve. A beszámoló szerint a BFG Technology, EVGA, XFX és Gainward csúcskategóriás videokártyáival fordul elő legtöbbször ilyen probléma, ezek közül az első három vállalat lényegében beismerte, hogy esetenként hibát követtek el, amikor hosszú és átfogó tesztfázis elvégzése nélkül túlzott tempót diktáltak a kínálatuk részét képező videovezérlőknek.

A gyártók szerint megoldást fog hozni a problémára a minőség-ellenőrzési rendszer szigorítása, mely során igyekeznek hatékonyabban kiszűrni a magasabb órajelen botladozó kártyákat. A beszámoló szerint a processzorokat gyártó NVIDIA-nál is elismerték: nem tettek meg mindent annak érdekében, hogy partnereik átfogóbb ismeretekre tegyenek szert az általuk gyártott vezérlők tűréshatárairól, illetve a gyári túlhajtás pontos kockázatairól.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés