Toshiba: 4 gigabites flash

A Toshiba amerikai leányvállalata (TAEC) a napokban jelentette be, hogy gyártásra érett az első 4 gigabites (512 MB) kapacitású, MLC (multi-level cell) rendszerű NAND flashmemória-lapkája, melyet szimpla TSOP (Thin Small Outline Package) tokozással (48-pin TSOP, mérete: 12 x20 x 1,2) hoz forgalomba. A gondos tervezési munkának köszönhetően látványosan javultak a "gyorsasági" paraméterek is (2048+64 byte lapméret mellett az írási sebesség: 600 µs/lap; törlés: 2 ms/block; kezdő hozzáférés: max. 50 ms).

A szóvivő azt is közölte, hogy egy 8 Gb-es NAND flash memória (TH58NVG3D4BFT00) is a fejlesztési folyamat végéhez közeledik (májusi indulás várható), melyet két 4 Gb-es lapka egy egységbe történő összeépítésével konstruáltak meg, sőt a harmadik negyedévre már a négyszerezést (16 gigabit – 2 GB) is megígérték a múlt heti sajtótájékoztatón. Ismeretes, hogy a Toshiba egy olyan kompakt, több csipet tartalmazó tokozást (Multi Chip Package, MCP) fejlesztett ki, amellyel jelentősen növelhető a mobiltelefonok és digitális fényképezőgépek tárolókapacitása.

A 113 amerikai dollárért kapható mostani újdonság 90 nanométeres gyártástechnológiával készül, és a Toshiba a jelenlegi NAND-flashgyártási mennyiséget a 4 Gb-es lapkákkal rövidesen megduplázhatja – már a harmadik negyedévben 300 ezer darabos havi gyártási kapacitást tudnak biztosítani a 4 gigabites terméknek. A gyártás a "Flash Vision Japan" üzemben indul, mely a Toshiba és a SanDisk közös vállalata. Májustól kezdve 128 megabittől 8 gigabitig tudnak majd lapkákat szállítani a japánok a különböző készülékgyártóknak.

A piacvezető konkurens Samsung 2003 szeptemberben vezette be a 70 nm-es technológiával gyártott 4 gigabites NAND flash chipjét, így a technológiai versenyfutás várhatóan továbbra is erőteljes lesz a növekvő kereslet miatt, ugyanis ez a technológia egy fokozatosan növekvő teljesítményű, nagy sűrűségű, biztonságos adattárolást biztosít az olyan digitális fogyasztói elektronikai termékeknél, mint például a digitális fényképezőgépek, a PDA-k vagy a többfunkciós mobiltelefonok.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés