Fujitsu blog: új szívet kaptak a szerverek

Az elmúlt napokban debütált az Intel szerverprocesszorainak legújabb generációja. A szokásosnál is szerteágazóbb Xeon Scalable család legkisebb tagja 4, a legnagyobb pedig 28 magos, ráadásul akár nyolc is összefogható belőlük új, hálós rendszerben egy 224 magos, akár 12 TB memóriát kezelő szörnyeteggé. Nem mellesleg a legdrágább Xeon Platinumok listaára meghaladja a tízezer dollárt, fogyasztásuk pedig a 200 wattot.

Mint a szerverek világának egyik meghatározó szereplője, a Fujitsu azonnal fellebbentette a fátylat az új processzorokra alapozó termékeiről, a kínálat pedig legalább annyira bőséges, mint az Intel lapkáké. A rack szerveres induló szintet a Primergy RX család M4-es modelljei képviselik. A legkisebb RX2530 M4 1U magas, alaplapja két Xeon Scalable processzort, 24 foglalatban akár 3 TB memóriát és kiépítéstől függően 4-10 merevlemezt fogad. Az RX2540 M4 már 2U magas, de szintén két processzornak és legfeljebb 3 TB memóriának ad helyet, a merevlemezek száma viszont itt akár 24 darab is lehet. Az RX4770 M4 már 2-4 Xeont tud elszállásolni, és mindegyik mellett 12 memóriafoglalat sorakozik, a teljes RAM kapacitás így tehát 6 TB is lehet. Merevlemezből itt 16 darab a maximum, a félmagasak mellett viszont négy teljes magasságú PCI Express 3.0 x16 helyet is megtölthetünk például NVIDIA Quadrókkal.

Szintén új a 2U magas Fujitsu Primergy CX400 M4 scale-out szerver, amibe a Primergy CX2550 M4, CX2560 M4, illetve CX2570 M4 két processzorral ellátható node-okat lehet telepíteni, fejenként 2 TB memória és akár 24 darab merevlemez társaságában. A feladatkritikus Fujitsu szerverek családjába a Primequest 3800B érkezett, ami nem kevesebb mint nyolc Xeon processzor fogadására képes, így maximális kiszerelésben 224 processzormaggal és 12 TB memóriával büszkélkedik, így a legdurvább, memóriában kezelt SAP HANA adatbázisokkal is megbirkózik.

A két- és négyfoglalatos x86-os Primergy szerverek és a nyolcfoglalatos Primequest Business szerverrendszerek már jelenleg is világszerte elérhetők a Fujitsutól és disztribúciós partnereitől. Áruk régiótól, modelltől és konfigurációtól függően változik.

Azóta történt

Előzmények