Kolbászkészítő versenyen a Prohardver

Időnként még a legjobb csapatot is építeni kell egy kicsit. A PROHARDVER! stábja az elmúlt hónapokban jelentősen megváltozott, átalakult, ráadásul még új helyre is költöztünk. Bár – majdnem – napi szinten találkozunk, jó ötlet az irodán kívül is összejönni. Oliverda nemrég felvetette, hogy nevezzünk be a híres neves Csabai Kolbászfesztiválon megrendezett kolbászcsináló versenyre. Megszavaztunk, jelentkeztünk, a hétvégén le is zajlott a neves esemény.


[+]

Aki még nem látott ilyent, úgy kell elképzelni, hogy két, sportcsarnoknyi sátorba, meg még egy valódi sportcsarnokba a lehető legszűkebben bepakolnak annyi asztalt és melléjük két-két padot, amennyit csak lehet, mindegyikre kipakol egy csapat, és nekilátnak a készítésnek, miközben esznek-isznak, és a közönséget kínálgatják hazaival. Több mint ötszáz asztalon készült a kolbász, óriási mennyiségű csapat nevezett, még a határon túlról is jöttek. Mi vizuálisan nagyon jó helyet kaptunk a színpad bal sarka elé. Mondani sem kell, hogy a lakodalmas – milyen más? – zene miatt csak ordítva tudtunk kommunikálni egymással. Minden csapat kapott tíz kiló vegyes disznóhúst és megfelelő mennyiségű belet, a fűszerezésről és felszerelésről magunknak kellett gondoskodni. Nem szerveztük túl a dolgot, ezért improvizálnunk kellett, vágódeszka, fokhagyma és bors a kiállító standokról, só a közeli szupermarketből érkezett, paprikánk és berendezésünk Oliverda révén lett, aki Békéscsaba közeléből származik, szóval helyi.




[+]

Rutin az volt ezerrel, Eszterencs és Oliverda is rendszeresen hódol ennek a „sportágnak”, a főszerkesztő úr (Daywalker) és jómagam (rudi) pedig a kolbászevéshez értünk mesterfokon. Parci elkövette azt az óriási hibát, hogy keresztbe szervezett, nem tudott lejönni, helyette Daywalker menyasszonya ugrott be. Ők ketten képezték a köménymagos, vöröshagymás frakciót, de a többség leszavazta őket, így a versenykolbászba csak paprika, fokhagyma, só és bors került. Azért egy kisebb tételt kigyártottak az ő szájízük szerint is, kóstolgatás folyamatban! Szépen nézett volna ki, ha így elsőre, nagyon improvizálva még díjat is elhoztunk volna. Majd ha olyan rutinosak leszünk, mint egyik-másik csapat, akik hazai kóstolóval, saját harmonikással jöttek, akkor tuti elcsípünk valami szép helyezést. Jövőre talán egy processzoros, vízhűtéses kolbásztöltő géppel kellene indulni.



[+]

Egy ilyen kolbászfesztivál ideális hely főleg férfiakból álló csapat építésére. Olyan disznótoros ételek és díjnyertes italok sorakoztak a pultokon, hogy ihaj! Ilyen környezetben aztán hamar oldódik az ember. Oliverdát azóta is keressük (na jó, nem; megkerült már), utoljára egy nagy adag csülök társaságában láttuk.


[+]

rudi