IFA 2017: 10 nm-es alapokon érkezik a Kirin 970

A Huawei fogyasztói üzletága Berlinben rántotta le a leplet a sokat emlegetett új HiSilicon lapkáról, a Kirin 970-ről, amely a gyártó elmondása szerint az első mobil mesterséges intelligenciára épülő platformja. A Huawei is az MI-ben látja a jövőt, a Kirin 970 pedig kombinálja a natív hardveres teljesítményt a készülék (On-Device) és a felhő (Cloud) mesterséges intelligenciájával. A big.LITTLE heterogén többmagos koncepciót használó SoC egyelőre még nem az ARM Cortex-A75 / A55 kombinációra épül, hanem marad a négy Cortex-A73 (2,4 GHz) és a négy Cortex-A53 (1,8 GHz) párosnál.


[+]

A gyártás ugyanakkor immáron a TSMC 10 nanométeres node-ján történik, ami fogyasztásban és hőtermelésben is jelentős előnyöket hozhat. A Mali-G71MP8 IGP-t a friss Mali-G72MP12 váltja, itt jelentős előrelépésre lehet számítani teljesítményben. A dupla ISP (képfeldolgozó egység) mozgásérzékelésre és kevés fényben való rásegítésre is alkalmas. Mozgóképes oldalról adott a HDR10 támogatás, illetve 4K dekódolás 60 fpssel és a 4K kódolás 30-cal. A Cat.18/13-as LTE modemmel akár 1,2 Gbps-os letöltési sebességi is elérhető, megfelelő hálózaton.


[+]

A Kirin 970 a vállalat első olyan mobil MI platformja, amely NPU-t (neural processing unit) használ, de nem az első az iparágon belül, hiszen ebben irányba már fejleszt a Qualcomm. Maga az NPU valójában egy DSP-nek (digitális jelfeldolgozó processzor) hangzik a leírtak alapján, a teljesítménye pedig 16 bites lebegőpontos feldolgozás során eléri az 1,92 TFLOPS-ot. Az egész rendszer rendkívül hasznos lesz a valós idejű képfelismeréshez, mivel másodpercenként 2000 képpel is elbánik, miközben az NPU nélkül a Kirin 970 csak 97-re lenne képes.

A vállalat 5000 szoftverfejlesztővel dolgozik az NPU kihasználása érdekében, amire szükség is lesz, mert a speciális részegység állítólag a nagyjából 1 cm²-es, 5,5 milliárd tranzisztorból álló lapka jelentős részét lefedi. A Huawei hangsúlyozza: a platform nyitott a fejlesztők előtt. A Kirin 970 az október 16-án érkező Mate 10 családdal együtt debütál, egy vagy több Huawei okostelefonban.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés