Németországban épül Európa első exascale szuperszámítógépe

A JUPITER mellé még négy kevésbé potens nagyvast is készül – köztük egy magyar is.

A EuroHPC, vagyis az európai szuperszámítógépes projekt részeként már megépült Finnországban a LUMI, amely ugyan nem kínál exsascale teljesítményszintet, de így is felfért a top500.org dobogójára, illetve az energiahatékonysága kiemelkedően jó.

Az eredmények alapján láthatóan fellelkesült az EuroHPC, ugyanis további öt projektet jelentettek be, amelyek közül a németországi JSC-ben (Jülich Supercomputing Centre) épülő JUPITER lesz Európa első exascale szuperszámítógépe, vagyis 1 EFLOPS fölé lő a dupla pontosság melletti számítási tempó tekintetében.

A JUPITER mellé további négy gép épül: a DAEDALUS Görögországban, a CASPIr Írországban, az EHPCPL Lengyelországban, illetve a hazai szempontból legfontosabbnak számító LEVENTE, amely Magyarországon készül. Az anyagi háttér tekintetében a nagyvasakat a EuroHPC társfinanszírozza a Digitális Európa és a Horizont Európa programból származó költségvetésből, valamint a résztvevő államok hozzájárulásaiból. A EuroHPC hozzájárulása a JUPITER esetében maximum 50%-os, míg a többi gépnél legfeljebb 35%-os. A JUPITER megépítése egyébként várhatóan 522 millió euróba kerül, és 2023-ban esedékes a telepítése, 2024-ben pedig üzembe is állhat.

A konkrét hardvert tekintve még nincs hivatalos bejelentés, de annyit tudni, hogy mindegyik friss rendszer úgynevezett zöld szuperszámítógépnek készül, ami annyit tesz, hogy a LUMI-hoz mérhető az energiahatékonyságuk. Ez nyilván a felhasználható hardvert erősen limitálja, hiszen olyan platform kell, ami minimum 50 GFLOPS/W fölött képes dolgozni dupla pontosság mellett.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés