CD lemez kukoricából?

A felkelő nap országának fejlesztőmérnökei mindig képesek meglepetést okozni, így történt ez most is. A legújabb CD-lemez a Sanyo boszorkánykonyhájából származik és nem másból, mint kukoricából készült! A lemezek neve egyszerűen csak "MildDiscs".


Forrás: www.hardwarelabs.de

Egy kukoricacső - a Sanyo szerint - körülbelül tíz darab CD-korong elkészítésére elegendő. A japán vállalat azt is állítja, hogy a diszkek minősége vetekszik a "normális" műanyagból gyártott CD-kével. A lemezeket egyébként a Mitsui Chemicals fejlesztette ki. A gyártáshoz szükség van termoplasztikus műanyagra, valamint a kukoricából kinyert politejsavra (Polylactic Acid). Ismeretes, hogy a műanyagok a többi anyagnál károsabbak a környezetre, mert nem lebonthatók; elégetésük okozza döntően a savas esõt és a dioxint, merítik a kőolajkészleteket és számos egyéb káros környezeti hatásuk is van. A Sanyo bejelentése azért bír hírértékkel, mert a műanyagok biológiai lebontásában végzett kutatások a gyakorlatban vizsgázhatnak ezen a területen. Ezek a CD lemezek mikroorganizmusok segítségével képesek arra, hogy néhány héten belül lebontsák önmagukat. A CD-kből e folyamat után csupán víz és széndioxid marad.

A "kukorica CD-k" decemberben jelennek meg Japánban, hogy aztán elindulhassanak világhódító útjukra. Lelki szemeink előtt már látjuk a magyar gazdák előtt feltárulkozó jövőbeli új lehetőségeket.

Előzmények

Hirdetés