Kicsi az esélye, hogy az alaplapgyártók teljesítik a 2011-es célokat

Az év elején számoltunk be arról, hogy a tajvani alaplapgyártók nem teljesítették a 2010-es esztendőre kitűzött célokat. Úgy néz ki, hogy az idei évre sem biztos a helyzet, hiszen a friss összesítés szerint az ASUS esetében 22 millió, míg a Gigabyte-nál 17,5-18 millió alaplap leszállításával számol a DigiTimes. Mindkét érték hozzávetőleg félmillióval kisebb, mint amit az előbbi alaplapgyártók az elmúlt éves eredmény alapján prognosztizáltak, de a piac sem úgy alakult, ahogy azt várták.

Az ASUS mindenesetre jól áll, hiszen az év első felében 11,4 millió alaplapot adtak el, ami meggyőző adat beleszámolva a harmadik negyedév hatmilliós eredményét, így a vállalat bruttó árrése 25%-kal nőhet, szemben a konkurensek átlagos, 10-15%-os várható növekedésével. A Gigabyte már nem számíthat ilyen jó eredményre, mert az elemzők arra számítanak, hogy a vállalat bruttó árrése 2011-ben enyhén csökken az előző évhez viszonyítva. Az alaplapgyártóknak a novemberben érkező X79-es lapkakészlet sem fog segíteni, hiszen nagyon drága termékről van szó, így a kereslet nem lesz túl nagy.

Tekintve, hogy az utolsó negyedévre az előrejelzések pesszimisták, az alaplapgyártók árversenybe is kezdhetnek a nagyobb eladások reményében. A H61-es vezérlőre épülő alaplapok teszik ki az eladások nagy részét, és ezek árazása nemrég 10-15%-ot csökkent. Várhatóan a Z68 esetében is lehet számítani némi árcsökkentésre.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés