A Duron napjai meg vannak számlálva

Jerry Sanders, az AMD elnöke egy sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a kiváló ár/teljesítmény aránnyal rendelkező Duron vonal meg fog szűnni, további folytatás nem várható. Ez már csak azért is különös, mivel a pár nappal ezelőtt bemutatott roadmap még foglalkozott az új Duronokkal.

Azonban ha logikusan gondolkodunk, akkor könnyen rájöhetünk az AMD üzletpolitikája mögött rejtőző okokra. Az elmúlt időkben történt AMD-s események mind egyetlen fogalom körül forogtak: Hammer. Nem véletlenül. A cég minden szabad kapacitását a Hammer fejlesztésébe ölte/öli, gőzerővel folyik a kampány, a szoftvergyártók meggyőzése.

Így nem is csodálkozunk azon, hogy a jelek szerint csúszni fog a 0.13 mikronos technológiára való átállás első gyümölcseinek, a Thoroughbred magos Athlonok megjelenése. Ugyanígy a többi, korábban beígért termék is kicsit késik. Szinte csak a Hammer lehető legsikeresebb bevezetésén ügyködnek. Csak egy ponton foglalkoznak a mai procikkal: folyamatosan csökkentik az árakat.

Mivel az AMD nem olyan nagy cég, mint az Intel, így nem is képes egyszerre olyan sok processzor családot futtatni, mint riválisa. A Duron vonal megszakítása ezért is logikus megoldás. A vezető pozíciót a Thoroughbred veszi át, amihez az év végére a Hammer is csatlakozni fog.

Na de mi lesz akkor az olcsó, Value kategóriával? Konkurencia nélkül maradnak a mai Tualatin magos Pentium III és Willamate magos Celeron processzorok? Természetesen nem. Az AMD tervei szerint ezt a szegmenst a ma csúcsnak számító Athlonok fogják lefedni, mivel addigra áruk olyan szintre mérséklődik, mellyel képesek lesznek felvenni a versenyt az Intel termékeivel.

Ez pedig azt jelenti, hogy a mai szemmel nézve nagyon erős lesz a low-end kategória, a manapság megközelíthetetlenül drága processzorok belépő szintű tragacsokká válnak. Az AMD mindent egy lapra tesz fel, elvégre a Hammer családon nagyon sok múlik. Várjuk a fejleményeket!

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés