Canon 40D zárhibák... mi az igazság?

2007 augusztusában a Canon bejelentette új gépvázát az EOS 40D-t. Ez az új modell más mechanikai alapokra került, mint az elődmodell EOS 30D, a módosítások többek közt érintették a redőnyzárat is.

Mivel a problémánk fő forrását ez okozza, így erre térnénk ki bővebben.

A Canon 2007-ben minden marketinganyagában azt emelte ki, hogy tovább növelték a megbízhatóságot (de továbbra is a 30D zárjára épül), hiszen mechanikus kontaktus mentesített kapcsolót használtak a két redőny lefutásához az eddigi mechanikus kontaktussal ellátottal szemben (forrás: Canon 40D white paper, 13. oldal letölthető pl. innen). A tervezett élettartam változatlan maradt a 30D-hez képest: továbbra is kb. 100 000 exponálást adtak meg a white paperben.


Jól láthatóak a 30D zárján a mechanikus kontaktusok


A 40D zárszerkezete

Sajnálatos módon több helyről is olyan információkhoz jutottunk, melyek szerint a 40D zárja nem éppen a megbízhatóságáról híres. Több fórumon (külföldi és magyar) felröppentek a hírek idő előtt meghibásodó zárakról, melyek a marketinganyagban leírt érték töredékénél mentek tönkre, mindezt úgy, hogy semmilyen extrém behatás nem történt a géppel illetve normál használatnak voltak kitéve.

A tünetek a legtöbb esetben azonosak voltak: 6000-22 000 közötti exponálás után után ERR99 hibaüzenet és többé nem exponált a gép. Az esetek egy részében a liveview funkció illetve a szenzortisztítás működött, tehát maga a zár működőképes állapotban volt, de exponálni már nem tudott a gép, a maradék esetben ez sem működött tovább. A szerviz minden esetben zárcserét hajtott végre, de nem szolgált részletesebb információról a hiba tényleges okáról.

Mindenesetre felkeltette érdeklődésünket a dolog, és rákérdeztünk a Canon Hungáriánál, hogy meghallgassuk a másik oldal állásfoglalását is, kérdésünkben külön kitértünk a white paperben is feltüntetett kb. 100 000 exponálásra, hogy az díjmentes javítási alapot jelent-e a 12 hónapos garanciaidőn túl. Megkeresésünkre a következő választ kaptuk:

"Tájékoztatjuk, hogy a Canon nem expozíció szám, hanem élettartam alapján vállal garanciát az EOS 40D készülékekre. Információink szerint az EOS 40D készülékek meghibásodási aránya teljesen normális. A készülékekhez biztosított 1 év jótállási idővel a Canon szem előtt tartja az ide vonatkozó fogyasztóvédelmi törvényeket. Amennyiben az egy éves jótállási időn túl egy Canon készülék meghibásodik, úgy a szavatosság irányelveit szem előtt tartva a Canon igyekszik minden esetben a vásárlóinak kedvezni. Természetesen csak abban az esetben, ha a készüléket a vásárló rendeltetésszerűen, a kezelési és használati útmutatóban foglaltaknak megfelelően használta. Minden egyes, garanciaidőn túli, díjmentes javítási igény elbírálása egyedi, függ a készülék állapotától, a meghibásodás jellegétől.

Mivel a Canon számára minden egyes vásárlójának véleménye, visszajelzése rendkívül fontos, ezért javasoljuk, hogy ilyen esetben a vásárló vegye fel a kapcsolatot a Camera Kft.-vel."

Addig csak kellemetlen a dolog, amíg garanciális a gép, viszont garanciaidőn túl meglehetősen költséges lehet a javítása a hibának. Jelenleg 65 000 Ft-ba kerül a zárcsere, de tény, erre a cserére a szerviz/Canon garanciát vállal (törvényben előírt mértékben).

Szerző megjegyzése: A hibával a szerkesztőségben is találkoztunk, szerencsére garanciaidőn belül. A javítás teljesen korrekt módon és gyorsan történt, azóta a készülék megfelelően működik.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Canon

Hirdetés