Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Major Major

    őstag

    Sziasztok!
    Kicsit jöttem rontani a levegőt.
    A következő a szitu: szeretném megoldani, hogy tudjak TV-n filmet nézni.
    Adottak ezek az eszközök:
    -Thinkpad X23, egy db VGA kimenettel, benne egy Radeon Mobility M6 vidókártya. (7000 vagy 7500 alapú, mást állítanak a különböző források)
    -Egy jópár éves nagyképernyős Thomson CRT TV, amin egy SCART bemenet van. Fater szerint tud RGB-t, merthogy most is azon megy rá a digitális műholdvevő jele.
    És amiért csavar van a dologban:
    -Xubuntu operációs rendszer. Jelenleg a külső monitor beállítására xrandr-t, illetve ennek a GUI-ját, grandr-t használok.

    Amit az eddigi olvasmányaimból leszűrtem:
    -Kell egy VGA-SCART kábel, a tavir.hu-t ajánljátok, de ott nem találtam a shopban. Nem vagyok egy műszerész, nem állnék neki forrasztani, tehát jó lenne egy bolt, ahol lehet kapni.
    Ha jól értelmeztem, az ATI-khoz nem kell külön szinkronizáló áramkör, tehát, ha nem kapok sehol, akkor ez az egész kábel dolog csak abból áll, hogy jól kötögessem össze a lábakat?
    -A #3653-ban azt olvastam, hogy veszélyes dolog ez a VGA->RGB átalakítás. Mi üthet be? Az OK, hogy áramtalanítani kell az eszközöket összedugás előtt.
    A TV vevő elektronikája elfüstölhet, ha nem jó frekvenciát küldök rá, ezt még megértem.
    De hogy tud a videókártya olyan frekvenciát leadni, amivel tönkreteszi saját magát :F
    Ráadásul ugye a driveres beállítás azt jelenti, hogy csak az oprendszer felállta után tudom szabályozni kimenő jel tulajdonságait. Viszont boot közben is él a kimenet, ha monitor van rádugva, akkor sima klónként működik a betöltődésig. Ilyenkor milyen jel megy ki? Ez nem üthet be a TV-nek?
    Ha felállt rendszeren dugom be a monitort, akkor a kimenet aktiválása előtt be tudom állítani, hogy mekkora felbontást/frekvenciát küldjek ki rá. Nem biztonságosabb ez annak ellenére, hogy megy a gép az összedugáskor?
    -A sima VGA-SCART azt jelenti, hogy csak vidójel megy be a SCART csatin. Itthon ez nem gond, mert külön erősítőre megy a hang, de ha máshol akarnám használni, akkor ez probléma lenne. Erre mi a megoldás?

    Egy hozzáértő leírhatná, hogy mit tenne a helyemben (azon kívül, hogy leteszek a dologról :) )
    köszi

Új hozzászólás Aktív témák