Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • dchard

    veterán

    válasz wmati #28940 üzenetére

    Akkor is ha nem észlel problémát.

    Egyébként, hogy egy kis magyarázat is legyen:

    A DSM-nek több szintje van:

    Level 1 DSM: ez csak az egyes vonalakat figyeli, és különböző paraméterek alapján avatkozik be: például ha szakad a vonal, képes megemelni a target SNR margint, az Interleaving depth-et, vagy a hibajavítás által használt redundancia mértékét, hogy a vonalat szakadozástól mentessé tegye, vagy kevesebb bithiba legyen ami elsősorban az IPTV-re van jótékony hatással.

    Level 2 DSM: itt már törzskábel de legalább is portkártya szinten figyel a DSLAM, és képes a le és feltöltési irányban is például áthallási zajt csökkenteni például úgy, hogy lehúzza a modemek adásteljesítményét.

    Level 3 DSM vagy más néven Vectoring: kizárólag a VDSL2 tudja, és képes a szomszédos vonalak által keltett áthalássi zajt, illetve a statikus RFI forrásokat (pl: AM rádió adók) aktív interferencia kizárással megszüntetni úgy, hogy a moduláció során ellenfázist hoz létre. Természetesen ez is törzskábel, vagy portkártya szinten történik.

    A magyar telekom legjobb ismereteim szerint a Level 2 DSM-et használja, többek között ez és a hibás konfigurálás miatt fordulhat az elő, hogy egy amúgy problémamentes vonalon egyszer csak eltűnik 2-3megabit sebesség és/vagy érzékelhető módon megnő a késleltetés.

    Dchard

    A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

Új hozzászólás Aktív témák