Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • FoxiestFox

    félisten

    válasz HuMarc #33380 üzenetére

    *monológ ON

    Manapság (és igazából jó néhány évtizede, de elenyésző mértékben már sokkal korábban is) bizonyos körökben divattá vált az emberiség pusztulásra érettségét kijelenteni...
    Holott ez az elképzelés már kezdő sci-fi írók számára is nevetséges, amennyiben feltételezünk az illetőnek némi műveltségi mozgásteret a saját faja mibenlétét illetően.

    Káros-e a bolygóra nézve, amit az emberiség az elmúlt ~100 évben művel?
    Igen.
    Veszélyezteti-e az emberiség a saját életterét az ipari forradalmak óta folyamatosan?
    Igen.
    Jellemző-e az emberek többségére a "leszarom"-mentalitás a környezetét illetően?
    Igen. De már most észrevehető, hogy kezdünk észbe kapni...

    Vonatkoztassunk el a Földtől, és képzeljünk el egy más bolygót.
    Gyanítható az, hogy tetszőleges, saját kibontakozásuk kezdeti stádiumában lévő civilizációk nem követik el ugyanezeket a hibákat, miközben az ipari forradalmaik átalakítják az életüket?
    Nem.
    Szerintem nem. Sőt, szerintem törvényszerű, hogy egy ennyire széthúzó faj, amilyen az ember, a technikai civilizációvá válás közben, és annak elején szívassa saját magát, amíg rá nem kényszerül azon megoldások (technológiai és társadalmi) kidolgozására, amelyekkel egy racionalizált népességszám mellett, technikai civilizáció formájában fenntartható és fejleszthető marad a társadalma a környezet totális szétcseszése nélkül.

    A kezdeti bukdácsolások miatt pusztulásra lennénk érettek?
    Azért, mert fejlődünk, és idő kell, gyanítom, SOK idő, míg összehozunk egy működő rendszert a semmiből?
    Esetleg jó szándékú, de butácska tizenévesek szemében, akik annyit látnak az emberből, hogy "jajdegonosz, jajderossz, jajcsakrombolnitud, jajcsakamásikatbántja".

    Nem, nem csak azt tud. És akárkinek, aki ilyen kicseszett negatív, azt ajánlom, hogy olvasson többet, és ne csak poszt-apokaliptikus, világtól, de még az embertől is messze távolodott sci-fiket, hanem rendes irodalmat is.
    Mert több van az emberben, mint sokan gondolják.

    Annak ellenére írom ezt, hogy a tömegek egyre csak egyszerűsödnek, mert birkákként tenyészti őket a média, de ezt nem lehet a szemükre vetni.
    Valamint lehet, hogy egykor másképp lesz, és attól, hogy az irány rossz, nem kell megsemmisíteni a szerelvényt, elég csak új síneket fektetni neki.
    És ha már én ezt írom, akit legtöbben antiszociálisnak tartanak, akkor nem lenne rossz, ha mások is felülvizsgálnák az álláspontjukat, mielőtt a faj vesztét kívánják... esetleg alakítsák úgy, hogy "ÉN pusztulásra vagyok érett".
    Mert mindenki magát vegye előre, ne másokat, és főleg ne az egész civilizációját...

    *monológ OFF

Új hozzászólás Aktív témák