Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • nyunyu

    félisten

    válasz sutszi #4451 üzenetére

    Normalizálásnak megvan a maga helye és az ideje, de ez az eset nem tűnik annak.
    Mostanában már nem annyira a tárhely (memória, vinyó, szalag...) a szűk kapacitás, mint tizenévekkel korábban, így már nem feltétlenül érdemes a normalizációval megspórolható helyre gyúrni.

    Adattárházaknál például bevett szokás a csillag séma, amikor egy nagyon széles, sokmillió soros ténytáblához joinolnak sok kicsi dimenziót, viszont a dimenziótáblák tartalmát nem nagyon szokták normalizálni, hogy minél kevesebb joinnal gyorsabban lekérdezhető legyen a nagy mennyiségű adat.
    Vannak olyan mondások is, hogy a dimenziókat nem ártana normalizálni, azt hívják hópehely sémának, de az általában ront a lekérdezések, adattranszformációk sebességén.

    Előző projektünkből kiindulva az sem ideális, amikor tizen-huszon, alig pár rekordot tartalmazó paramétertáblát kell kerülgetned, hogy mi az amit a következő shipmentbe bele kell tenned, és mi az amit nem szabad.
    Olyankor valami mindig kimarad, vagy éppen felülírod az éles beállításokat egy alsóbb környezetre érvényes teszt beállítással.
    Ráadásul fél évvel később az üzemeltetési doksi írásakor már nem is emlékeztem arra, hogy kollégák melyiket mire használták, sokat úgy kellett kitúrni a kódból, amikor az üzemeltetők rákérdeztek valami egyedi beállítási lehetőségre.

    Azon a projekten a fontosabb paraméterek állítására például az Üzlet kért egy képernyőt, ahol Excelben letöltheti a fontosabb paramétertáblák tartalmát, majd szerkesztés után visszatölthesse.
    Azokat a táblák tartalmát például tilos volt dumpként a shipmentbe adni, nehogy felülírjuk a felhasználók beállításait.
    Ha új sorok kellettek, akkor azokat élesítéskor insertekkel kellett beszúrni.

    Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

Új hozzászólás Aktív témák