Hirdetés

2012. május 30., szerda

(#1) SQX_Barto

SQX_Barto
(senior tag)
LOGOUT blog

Köszi a tesztet, erre a kérdésre speciel nagyon kíváncsi voltam :R
Mondjuk csak a végszót olvastam el, de kb ez volt nekem fontos belőle. :B

--OFFLINE-- You know: fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary fucking Poppins... LONDON! --OFFLINE--

(#2) Champipi

Champipi
(fanatikus tag)

Ez tényleg érdekes teszt volt! :C

Azért a 600 MB/s érték eléggé büntet!

(#3) rybank

rybank
(senior tag)

Az utolsó mondatra, hogy egyetlen kötet bemondja a szolgálatot.. Statisztikailag kimutatható ez a dolog. De nem komoly.
Inkább csak megjegyzés annak, aki nagy biztonságot akar.

[ Szerkesztve ]

"sokat kívántok, holott édeskevés fér belétek"

(#4) wierra

wierra
(tag)

Végre egy értelmes teszt.

"Fun starts @ 5500 rpm. Greyout comes @ 7600 rpm." - B16A2 VTEC - - - - - - - "If Honda does not race, there is no Honda." - Soichiro Honda

(#5) hcl

hcl
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Nem meglepő, hogy alig van különbség... mondjuk örülnék, ha csak 1db SSD-t is tudnék venni, nem hogy 2x128-at :D

Galériám : http://kilatas.webuda.com/ ------ Vennék hibás LCD monitorokat ------ Ha privátot írsz, és én válaszolok, vedd már a fáradtságot, hogy visszaírj...

(#6) bacsis

bacsis
(PH! addikt)
LOGOUT blog

egy gyors kérdés:
Az AMD déli hídjaihoz már létezik megfelelő meghajtóprogram és alkalmazás, mellyel RAID esetében is engedélyezhetővé válik a TRIM
Lehet tudni hogy ez melyik déli hídaktól van támogatva? :B

egyedi CPU tuningos bemutatók:www.bacsis-tuning.hu

(#7) davidsz

davidsz
(fanatikus tag)
LOGOUT blog

11.0.0.1032-es WHQL NEM HIVATALOS Intel RST Driver már támogatja a trimet.
Driver
Működik is megfelelően.

Én amondó vagyok, hogy jó a RAID0. Nekem 2db 128 Samsung 830-al megy.

A mentés pedig HDD-re megy naponta.
Komplett friss mentés (140GB rendszer) 18 perc Norton Ghost-al
Napi mentés a már meglévő Ghost mellé 3 perc.

A Cikk szerintem ilyen adatokkal lenne teljes, még mielőtt valaki ilyen hiányos dolgok miatt dönt.

SSD topikban vannak tesztek stb. ...

[ Szerkesztve ]

Gigabyte ODIN GT 550W 80+ moduláris táp eladó

(#8) Dark Archon

Dark Archon
(őstag)
LOGOUT blog

Ez jó volt :)

Most egy SSD RAID 0 – 256 GB vagy inkább kétszer 128 GB? tesztet kérünk :C

btw az egyik 128 gigás samsung meghajtót meg lehet kapni féláron, mint használt cuccot? :DDD

[ Szerkesztve ]

Dark Archon | i5-2500K - GTX 560 Ti - 8Gb - Vista x64 | BC2: DarkArchonHUN

(#9) AceTom válasza davidsz (#7) üzenetére

AceTom
(fanatikus tag)

Én is pont ezen gondolkoztam, hogy mintha már támogatná egy ideje a TRIM-et.

(#10) davidsz válasza Dark Archon (#8) üzenetére

davidsz
(fanatikus tag)
LOGOUT blog

Eredmények

Samsung 128GB 2x RAID0

egyértelmű hogy RAID0

Linkesítettem. Ilyen nagy képet ne szúrj be hozzászólásba.

[ Módosította: Oliverda ]

(#11) GIJoe

GIJoe
(fanatikus tag)

Jó cikk, csak árak kicsit másak pl.

(#12) Dark Archon válasza davidsz (#10) üzenetére

Dark Archon
(őstag)
LOGOUT blog

Nem semmi :)

Dark Archon | i5-2500K - GTX 560 Ti - 8Gb - Vista x64 | BC2: DarkArchonHUN

(#13) fatallerror

fatallerror
(őstag)

én már 1 ssd-nek is örülnék csak egyelőre nem ér nekem pénzt, hazajövök benyomom a gépet addig átöltözöm, eszem addig meg összekapja magát...

(#14) Peak

Peak
(őstag)

pont erről beszéltem egy másik topikban az egyik srácnak, hogy valós használatban nem jön ki az SSD RAID előnye...
köszi a tesztet! epic win.

[ Szerkesztve ]

H/K AVR460 / RTi A7 / CSi A6 / RTi A3 / LG 47LD750 / InAkustik Referenz HDMI / Acer TM6594G - XBMC HTPC

(#15) saril

saril
(kvázi-tag)

hello

ez kész! a cikk írója vagy nem tudom ki szerelte össze azt a gépet de ha jobban megnézitek ANTISZTATIKUS SZIVACSRA tette rá az alaplapot ami igen nagy felelőtlenség... :U

(#16) davidsz válasza Peak (#14) üzenetére

davidsz
(fanatikus tag)
LOGOUT blog

A sebesség az sebesség. És hozza a RAID0 az előnyöket.
(feltéve ha nem játéknál keresed, vagy hétköznapi internetezésben)

(#17) Peak válasza saril (#15) üzenetére

Peak
(őstag)

miért is? :F

H/K AVR460 / RTi A7 / CSi A6 / RTi A3 / LG 47LD750 / InAkustik Referenz HDMI / Acer TM6594G - XBMC HTPC

(#18) hcl válasza saril (#15) üzenetére

hcl
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Miért is...?

Galériám : http://kilatas.webuda.com/ ------ Vennék hibás LCD monitorokat ------ Ha privátot írsz, és én válaszolok, vedd már a fáradtságot, hogy visszaírj...

(#19) Peak válasza davidsz (#16) üzenetére

Peak
(őstag)

elolvastad a végszót? :Y

(#20) echterion

echterion
(őstag)
LOGOUT blog

Köszönjük, vártam már egy ilyen tesztet. :C
Neki is állok átnyálazni valamikor ma délután.

"... az a tény kedves kuzin, hogy a mi kis kópénk Tangónak hívja magát a szamba országában, rögtön megvilágosítja számunkra, hogy mekkora nagy seggfej..."

(#21) Gerisz válasza GIJoe (#11) üzenetére

Gerisz
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Nem is erről szól a cikk.
Amit te linkelsz az 470-es ezek meg 830-as Samsungok.

[ Szerkesztve ]

(#22) iknight

iknight
(senior tag)

Jó kis deszt, de én a végzó végét nem értem, a hátrányok közé sorolva:
"Végül, de nem utolsósorban RAID 0 esetében elég, ha az egyik meghajtó bemondja az unalmasat, és máris búcsút inthetünk az összes köteten tárolt adatunknak."

Ha 1ssd van és tönkremegy akkro is ugyan úgy ellszál minden nem?

Akik jó békét tudnak kötni, azok sohase győznek a háborúban.

(#23) Peak válasza iknight (#22) üzenetére

Peak
(őstag)

ha két 64gb-os SSDn tárolod az adatokat külön, akkor ha az egyik lerohad, akkor a másikon levő adatok még megmaradnak.
ha ugyan ezt az adatmennyiséget RAID0ra teszed, akkor minden adatod elveszett.
igy érti.

(#24) franc0 válasza iknight (#22) üzenetére

franc0
(senior tag)

Valószínűségszámítás?
Tegyük fel, hogy egy SSD 3% eséllyel száll el.
Ha 1 db SSD van, akkor nyilván 3% a hiba esélye.
RAID0 esetén elég, ha 1 meghal. A hiba esély 3%+3%+3%*3%, azaz kb 7% LENNE, de ennél ténylegesen rosszabb, a RAID miatt.

[ Szerkesztve ]

1,8" microSATA HDD jó áron: bit.ly/KOZi2G

(#25) Oliverda válasza bacsis (#6) üzenetére

Oliverda
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Szerintem SB750-től megy, mivel ugyanaz a driver való az összes azóta megjelent déli hídhoz. A TRIM pedig a chipset oldaláról nem hardver függő.

"Minden negyedik-ötödik magyar fiatal funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből. Az arány a felnőttek körében sem jobb."

(#26) jozsef m.

jozsef m.
(fanatikus tag)

Jó cikk , mondjuk egy 2X128GB-os tömböt is tesztelhettetek volna.

[ Szerkesztve ]

(#27) jozsef m. válasza Oliverda (#25) üzenetére

jozsef m.
(fanatikus tag)

Nekem a Gigabyte 770 TA-UD3-on még nem ment .

(#28) Normi01

Normi01
(fanatikus tag)

Ennyire pofozzák az új vertex-eket?Nem is gondoltam volna...

[ Szerkesztve ]

"Nem könnyű dolog a sok rendszerből kiválasztani a helyeset; az egyik ezt választja, a másik azt, a bölcs egyiket sem."

(#29) TheChos3nOne

TheChos3nOne
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Na ez egy érdekes teszt volt. :R

"Hello" I am "Ready 2 go" to be "Big in Japan" and to spend "The Night out"

(#30) alexan

alexan
(fanatikus tag)
LOGOUT blog

lehet, hogy az AMD támogatja a RAIDbena TRIM-et, de pl Intel SSD-knél használt Intel SSD Toolbox már akkor sem tudja az SSD Optimizert használni (ami ugyebár a TRIM megfelelő futásához kell), ha RAID kötet nélkül teszel fel RAID drivert, akkor már "érzékeli" a RAID kötetet, és hibát ír ki (pár hete jártam így véletlen...) :)

amúgy érdekes teszt volt. gondolkoztam RAID-en, hogy veszek a mostanim mellé még egyet, de akkor lemondok róla... :D

[ Szerkesztve ]

Audiatur et altera pars. // mivel mostanság csak telefonról vagyok, nézzétek el, ha lassan válaszolok...

(#31) Oliverda válasza jozsef m. (#27) üzenetére

Oliverda
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Tudomásom szerint kell hozzá a legújabb 3.3.1540.12 verziószámú RAIDXpert. Ahhoz, hogy ez utóbbi működjön, az alaplapi BIOS-ban található RAID Option ROM-nak legalább 3.3.1540.11 verziójú kell legyen. Erről az alaplap gyártójának kell gondoskodni BIOS frissítésen keresztül. Amúgy a verziószámot meg lehet nézni a gép indulásánál, ha RAID-be rakod a vezérlőt.

alexan: Ha működik a TRIM akkor miért kell az Optimizer?

[ Szerkesztve ]

"Minden negyedik-ötödik magyar fiatal funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből. Az arány a felnőttek körében sem jobb."

(#32) zed1983

zed1983
(őstag)

Érdekes teszt :R
Egy Agility 3-mat is megnéztem volna itt...

(#33) pcsullog válasza saril (#15) üzenetére

pcsullog
(kvázi-tag)

Nyugi, nem vezeti az áramot.

(#34) stol

stol
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Nem-e lehetne nem egy bugware ICH alapú vasban tesztelni-é? :K

Még több sarcot, még több adóóót túl sok nettó marad a fizetésünkből, aztán problémát jelent az elköltése...

(#35) effendi2

effendi2
(lelkes újonc)

Végre nem egy n+1.-ik ultrabook teszt, még sok ilyet!!

Az sem lenne baj, ha a PH TV-n is lenne ilyesmi (gyakorlati megvalósítás, pölö), a hatszáznegyvenhetedik notebook bemutató helyett...

[ Szerkesztve ]

(#36) Oliverda válasza stol (#34) üzenetére

Oliverda
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Abban tesztelünk ami a legszélesebb körben elérhető. Nyilván lehetne egy diszkrét 50K-s RAID vezérlővel is tesztelni, csak azt itt nem sokan veszik/vennék meg ezért.

(#37) shteer

shteer
(PH! félisten)
LOGOUT blog

ez a 830-as széria alapból jó nagyon

én is maradok az 1db-nál :)

FERZON DroidTV - Android-os médialejátszó a PH!-n csak tőlem | Android-os Tablet PC-k magyar nyelvvel, GPS-sel és 3G-vel is!!! > Hirdetéseim: http://href.hu/x/duqu

(#38) Silentfrog

Silentfrog
(őstag)

Gondoltam rá,hogy veszek még egy ssd-t a meglévő mellé gyorsitás céljábol,de a cikket elolvasva arra jutottam,hogy fölösleges.
A hely elég nálam, inkább a sebességet szerettem volna megduplázni.Viszont a napi használatban szinte semmit sem vennék észre a gyorsuláson.
Irtátok a cikkben ,hogy ha meghibásodik az egyik ssd akkor minden adat veszik rola.Viszont ha csak egy ssd-m van és az hibásodik meg akkor ugyanugy elveszik minden adat.
Igy hát csak statisztikailag van nagyobb esélyem hogy elvesszenek az adataim ha két meghajtoval dolgozok,hisz kettőből nagyobb az esély az elromlásnak.

Egyébként mi történik /elméleti szintem/ ha egy ssd-t és egy hagyományos hdd-t köt az ember raidbe?
Egyáltalán lehetséges ezt megoldani?

Aki másnak vermet ás az sirásó!

(#39) D1Rect

D1Rect
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

:R

Nem egy "12egytucat" teszt.

Milyennapvan?

(#40) Peak

Peak
(őstag)

jómagam 1 évig használtam raid0ban az ssdket, aztán szétszedtem őket, tök fölösleges volt raid0ban használni... egyiken az OS és installált utilityk, másikon meg a battlefield3 wow fallout triumvirátus ;)

(#41) Ribi válasza franc0 (#24) üzenetére

Ribi
(PH! kedvence)

Nemtudom hogy mi alapján számoltál így, de 2 winyó esetén nemtudom hiszem, hogy így néz ki a számítási képlet.

(#42) davidsz válasza Oliverda (#36) üzenetére

davidsz
(fanatikus tag)
LOGOUT blog

Lenne aki örülne ilyen tesztnek.
1. Nagyon nincs ilyen senkinek, így eredmények sincsenek
2. Ha már ennyit áldoz az ember, akkor jó lenne nem lutrira venni
3. Jómagam is venném, ha érdemes lenne, de tesztek nélkül nem merek belevágni, amúgy összekuporgatnék ilyenre.

(#43) lenox válasza Oliverda (#36) üzenetére

lenox
(őstag)
LOGOUT blog

Na igen, nekem az egyik gepben 4 db samsung 830-as van, a masikban meg 4 db intel 510, es mindketto kb. 2 GB/sec-et tud olvasni, egyenkent meg 500 MB/sec-et, szoval linearisan skalazodik, mig az alaplapi vezerlokkel alaplaptol fuggoen 6-800 MB/sec-nel van a max. Nyilvan erdemes megnezni, hogy hogyan van implementalva az alaplapi vezerlo, mezei alaplapon tok kis savszel van neki kiosztva, amin raadasul osztozik, szoval mai gyors ssd-bol egynel tobbet nem tud eleg gyorsan kiszolgalni, de ez szerintem mar az adatokbol is latszik.

(#44) mepet

mepet
(fanatikus tag)

Végigolvastam a cikket, mondjuk én pont az ellenkező végkövetkeztetésre jutottam, mint a cikk írója a végszóban, de ez így korrekt, mert aki ért hozzá az kibogozza a sok grafikonból ami kell neki, aki pedig nem, az ne próbálkozzon RAID-del!

Köszönjük Oliverda! Régóta ez volt a legérdekesebb cikk a ph-n!

(#45) davidsz válasza Silentfrog (#38) üzenetére

davidsz
(fanatikus tag)
LOGOUT blog

Nem felesleges!

Azért szögezzük le:
1. SSD RAID0 gyorsabb mint 1db SSD - és pont.
2. Tárhely összeadódik, sebeség többszöröződik -> User mappákat és munka fájlokat is lehet rajta tartani

Ezek mind nem hétköznapi játékra, netezésre való dolgok. Aki így tesz, annak felejtős a dolog és a beruházás.
Visszább írtam eredményeket, valamint mentéssel kapcsolatos dolgokat.

Nálam megérte. Összességében az a sok pici idő, amit pl. egy év alatt a gép előtt csücsül az ember, még ha másodpercek is, összeadva sok idő, amit megspórolsz. Ebből az időből pedig kijön az, hogy más értelmesebb emberibb dolgot is tudsz csinálni.

SSD RAID0-val dolgozva pl. Térinformatikában, ahol olyan térképi állományok vannak, hogy megőszülsz mire betölti jelentős sebesség érhető el. Nálam Van olyan, ahol pl egy várostérkép alatt 11-12 db 1,2GB-os légifotó van. Ilyennél művelet: HDD pl. 1 óra, SSD 20perc, RAID0 10perc...

[ Szerkesztve ]

(#46) bambano

bambano
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

a raid eredeti elnevezésében inexpensive volt, nem independent és arra készült, hogy a rohadt drága mainframe diszkeket olcsóbb, de jó alternatívával helyettesíthessék.

a PH! kedvenc ISP-trollja (C) Tyberius | http://itcafe.hu/tema/a_nagy_openwrt_topic/friss.html

(#47) Ribi válasza davidsz (#42) üzenetére

Ribi
(PH! kedvence)

Mindennapos használat mellett egy 500/500as (olvas/ír) SSD és egy 200/100-as között sincs sok különbség. Akkor gondolhatod, hogy ha tökéletesen megy araid akkor az 1000/1000-es sem fog semmit jelenteni. Ergó értelmetlen tesztelni. Egyáltalán milyen program használná ki? Volt már teszt arról, hogy egy i7-es is legtöbb esetben nem gyorsul meggyorsabb winyótól, de attól igen, ha az i7-est húzod.
Te pl milyen tesztet szeretnél? Érdekelne mi az amihez hasznos lenne a teszt és elvileg kihasználnád a + sebességet.
ui: közben leírtad mire kell. Hát sajna igen rétegmunkát végezhetsz :)

[ Szerkesztve ]

(#48) bambano

bambano
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

"RAID 0 esetében elég, ha az egyik meghajtó bemondja az unalmasat, és máris búcsút inthetünk az összes köteten tárolt adatunknak.": mert ha egy kötet esetén az "egyik" meghajtó bemondja az unalmast, akkor nem?

a PH! kedvenc ISP-trollja (C) Tyberius | http://itcafe.hu/tema/a_nagy_openwrt_topic/friss.html

(#49) BiP

BiP
(PH! addikt)

Én még a korábbi SSD-imet használtam Raid-ben. Volt egy 64gigás Kingston V-series-em (svn425), és vettem mellé még egyet, hogy kipróbáljam a raid0-t. Hajtott a kíváncsiság, meg hát az az SSD nem volt alapból sebességrekorder, bár bőven elegendő volt a teljesítménye. Szóval ideális alany arra, hogy raid-del gyorsítsunk rajta.
Bevallom, a napi használatban nem vettem észre komoly gyorsulást. Persze benchmarkban nagy volt az ugrás, meg másolásnál is, de amúgy feleslegesnek éreztem. (meg a hely is sok lett). Így aztán amikor kijött a 96gigás Kingston v+100, lecseréltem inkább arra. És nem bántam meg.

[ Szerkesztve ]

Újabban divat nem válaszolni a privátokra?! Megbeszélt találkozóra pedig illik elmenni vagy időben visszamondani. Én azt hittem, ez alap.

(#50) Ribi válasza bambano (#48) üzenetére

Ribi
(PH! kedvence)

Szerintem ezt a mondatot rajtad kívül mindenki érti. Több winyó nagyobb eséllyel hibásodik meg.

Copyright © 2000-2012 PROHARDVER Informatikai Kft.