Hát pl. vannak okos assemblerek, amik átrendezik az utasításaidat, hogy ha ez kivitelezhető, és szerintük ezzel lehet jó átlapolódást csinálni két utasítás között. Az általam ismert assemblerek közül az x86-osok voltak a legrosszabbak. Talán a NASM az, ami a jó irányt mutatja. De annak ellenére, hogy megszállott assemblyző vagyok, már nem látom értelmét a nem C(++)-be ágyazott assemblynek.
Az alias nem kivitelezhető x86-on értelmesen, pont ezt írtam, mert nem RISC-es utasítások vannak, tehát egy változó lehet memória és regiszter is, tehát behelyettesítéskor baj lehet.
A C-be ágyazott assembly ilyen:
inline int distsqr(int x1, int y1, int x2, int y2)
{
int temp1, temp2, temp3;
asm
{
sub temp1, x2, x1
mul temp2, temp1, temp1
sub temp1, y2, y1
mul temp3, temp1, temp1
add temp1, temp2, temp3
}
return temp1;
}
Ez nem tartalmaz egy regiszterre való utalást sem, és éppen ahova befordítod, úgy fognak változni a felhasznált regiszterek. Persze ehhez az kell, hogy regiszterekben adódjanak át a paraméterek. Már nem vagyok képben, hogy x86-on van-e már ilyen paraméterátadás.
Jajj, hülyeséget írtam, bocs, két 4*4-es mátrix nem fér el úgy, hogy össze is tudjad szorozni őket.
A transzponálásra pl. nincs is szükség jó vektoros egységeknél, mert tudsz transzponálva olvasni (natívan, vagy maszkok és shuffle). A beépített itt most nálam azt jelenti, hogy minden operandushoz lehet rendelni tetszőleges shuffle-t, maszkot, lásd pl. vertex shaderek.
Hajjaj...
A PSP-ben egy nagy regisztertömb van, és minden utasítás tetszőlegesen címzi azt meg (sor-, oszlopvektor, mátrix, transzponált mátrix). Mindezt 1, 2, 3, vagy 4 dimenziósan. Tud szögfüggvényeket, pillangó transzformációt, keresztszorzatot, skalár szorzatot, 3D-hez szükséges konstansok vannak, 2*2-es determinánst, mátrix-vektor szorzást, kvaternió szorzást, random számot, forgatási mátrixhoz együtthatót számol. Jó, ezeket nem egy órajel alatt végzi el, de ez egy hordozható eszközben van. De akár a vertex shader assemblyt is össze lehet hasonlítani az SSE-vel.
Az x87-es FPU meg a stack szervezésével egy másik óriási rémálom. Mindezt szintén a rengeteg 8db regiszterrel. Vö. Motorola 68881 és intel 8087.
Egyébként sok-sok évet programoztam x86-ot, de szerencsére megismertem más architektúrákat is, így ha választhatok, akkor nem x86. Az ARM-ot jobban élvezem, annak ellenére, hogy csak pár száz MHz-es. De ha lenne x86 assembly munka jó fizetésért, akkor nem utasítanám vissza, mert mégis csak assembly