Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Nor-

    tag

    válasz Kernel #48771 üzenetére

    Lehet nem fogalmaztam elég pontosan, a kapacitív előtéttel egy feszültségosztót hoznak létre az adott ledsorra. (ami mellesleg korlátozza az áramot is)
    Lehet növelni a puffer méretét, viszont ha a puffer annyira nagy lesz, hogy a villogás elmarad, akkor semmi, de semmi nem tudja befolyásolni a ledeken folyó áram erősségét, mivel fix lesz a feszültség. (és megjegyzem, igen közel a 230*gyök2 érékhez, ami általában egyáltalán nem a kívánt érték) (gondold csak végig: ha túl nagy kondenzátort raksz be hogy átengedje a töltéshez szükséges áramot, és még maradjon a ledeknek is, akkor a feszültség növekedni fog a pufferen, az osztó arány le fog csökkenni!!!)
    Ezért kell utána mindenképp valami szabályozó, különben kinyírja a led saját magát ahogy melegszik, mivel egyre több és több áramot vesz fel melegen, ami további melegedéshez vezet ...

    Ha csökkented az előtét értékét, kevesebb áram folyik át rajta, tehát nem fog feltöltődni a puffer. (és villogni fog, mivel a led az el fogja használni az utolsó kis elektront is hogy világítson)
    Szerintem ott van a félreértés, hogy azt gondolod, ezeknél a filléres megoldásoknál úgy működik a puffer mint egy "rendes" tápegységnél, ahol a kivett töltés a töredéke a kondenzátor valós kapacitásának, így nem nullázódik le minden ciklusnál.

    A kondenzátor- és tekercs nélküli "csoda" okos chipek csak a hálózati félszínusz vagdosásával tudnak szabályozni, így ha nincs puffer, az is fog villogni.

    Én szedtem már szét meg javítottam is nem kevés ledes izzót, de ezektől a kínaiaktól a hideg ráz.
    Nem utolsó sorban a tapasztalat az, hogy ha a puffer kondit túlméretezik (Hogy JÓÓÓ fényes legyen) akkor előbb-utóbb az egyik led a sorban meg fogja adni magát, és vagy szakadásba megy át, vagy rövidzárba, utóbbi esetében a többi led még több feszültséget fog kapni, és még hamarabb kiég. (És a túl nagy kondenzátornál bőven elég ha a gyártó által megadott tűrésen belül marad a kapacitás!)

    Én láttam már nem egy olyan lámpát ahol konkrétan kézzel meg tudtad fogni a ledeket, és a kapacitív meghajtó után közvetlen ott volt a hálózati áram a kimeneten ... Legyen egy fordítva bekötött foglalat, és a 0 helyett rögtön a fázist fogod meg direktbe ...

    Szóval ha a led villog, láthatóan csíkoz a kamerában, akkor az a meghajtó nem jó. (és a ledek se fogják addig bírni mint amit ráírnak, mivel nem szeretik a folyamatos ki-be kapcsolgatást)

    [ Szerkesztve ]

    http://itmedia.sk/

Új hozzászólás Aktív témák