Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • ravensky13

    tag

    válasz cog777 #46224 üzenetére

    Gyakorlatilag be tudsz húzni kis dobozkákat amik bizonyos dolgokat el tudnak végezni, és rengeteg plugin van hozzá, szóval új dobozkák/komponensek is letölthetők (így a mysql plugin is).
    Például teszem azt adott egy esp+hőmérő ami küld percenkét egy hőmérési adatot mqtt-n. A nodereden behúzol egy mqtt receiver komponenst, kikonfigurálod hogy milyen útvonalon várja az üzeneteket és annyi. Után mondjuk behúzhatsz egy serial port komponenst, a kettőt összekötöd és már kész is van. Ha jön egy mqtt üzenet, akkor azt a nodered fogadja, majd tovább kiküldi a PI soros portján.

    Ezt persze lehet csűrni csavarni. Pl van még "function" dobozka. Ez eléggé univerzális. Gyakorlatilag bármilyen függvényt bele tudsz programozni (sajnos ez javascript). És mondjuk tudsz olyat vele csinálni hogy mqtt receive doboz, onnan link a saját függvény dobozba, ami csekkolja, hogy az adott hőmérséklet kisebb v nagyobb pl 24-nél. Kelleni fog még egy gpio dobozka a végére, és pl meg tudod vele oldani azt, hogy ha 24C-nál nagyobb a hőmérséklet világítson egy kis LED, ha alacsonyabb akkor meg ne.

    Rengeteg lehetőség van benne, viszon rengeteg már eleve kész komponens is van. Minimális programozással és tudással brutál jó dolgokat lehet belőle kihozni...
    És még valami (nem, ez nem apple keynote :D ). Régebben foglalkoztam egy szintén esp alapú home automation kütyüvel, ami pl tud ledszalagot dimmelni, és udp-n kapja az utasításokat. Közben felgyorsult az idő és kissé elhanyagoltam ez a projektet, viszon itt van pl a tasmota. Ugyanezt megoldja viszont mqtt-n kommunikál. Itt az volt a probléma, hogy néhány kütyü mqtt-s, néhány meg mezei UDP üzenetekre hallgat. És a nodered ezt megoldotta. Mert van neki tcp, udp sender/receiver komponensei is. Szóval most mindent tudok mqtt-vel irányítani, mivel a telefontól elbattyog a noderedig az mqtt üzenet, utána a noderedben megvan a logika hogy most kinek megy tovább mqtt üzi, és kinek kell konvertálni az üzenetet udp-re. Gyakorlatilag egy platformra sikerült hozni mindent :)

    Bocsánat, ez hosszúra sikeredett :B

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák